Zlot: MOTEL “PEĆINA” JE TURISTIČKA ATRAKCIJA BORA

Zlot kod Bora, S.M. – Najveće borsko selo Zlot, nije samo poznato po svojoj bogatoj istorijskoj prošlosti, te Zlotskim kanjonom i čuvenim pećinama, već i po nedirnutoj, raskošnoj prirodi i – motelu “Pećina” na bistroj i čistoj Zlotskoj reci. Decenijama je ovaj zanimljivi ugostiteljski objekat, preko puta poznate Lazareve pećine, bio atrakcija i za goste sa strane, ali i domaće znatiželjnike. Otvoren je negde početkom šezdesetih, radio je “punom parom” u zlatno doba borskog rudarstva sedamdesetih, pa i osamdesetih godina. Posle tih lagodnijih vremena zatvorio je vrata i više od 20 godina ostao je prepušten sudbini. Niko godinama nije obraćao pažnju na motel koji je primao i najprobirljivije goste iz zemlje i sveta i sa svojom živopisnom okolinom, sklonjen od gradske buke (24 kilometra od Bora) mamio je i stare i mlade. Tek 1. maja 2015. Sportski cnetar Bor ponovo otvara “Pećinu” koja zakratko postaje “ona stara”, s tim što se ubrzo opet zatvara, a sa njom ostaje i zapušteno jezerce sa plitkim rečnim koritom. Ni susedni ribnjak kalifornijske pastrmke nije bolje prošao. Cela okolina je, sa kanjonom i Lazarevom pećinom, čekala da se neko od nadležnih smiluje i vrati bar deo starog sjaja.

I taj dan se desio prošlog petka, 5. oktobra. Član Gradskog veća, Srećko Zdravković presekao je novu vrpcu i – “Pećina” je još jedanput, ko zna po koji put, otvorena za narod, najviše za turiste i đačke ekskurzije.

-Grad Bor je uradio gro posla. Ostaje da se obnovi devet soba, što je 29 postelja, dovoljno za početak. Zaposlili smo pet radnika iz Zlota, nadamo se da će  ih za nekoliko meseci, kad posao krene, biti bar deset, možda i više. Nudimo vlaške specijalitete prve klase, biće i sveže pastrmke iz obnovljenog ribnjaka, dobre usluge, povoljnih cena. Interesovanja već ima – kaže novi gazda objekta, David Prvulović koji se pročuo po svojoj Etno krčmi u Žagubici.

Preostaje da se još investira u uređenje Lazareve pećine, kansije i Verinjikica i da se turizam polako vrati u ove prepele krajeve.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije