Ziđin uplaćuje 350 miliona dolara odmah po preuzimanju RTB-a

Kineska kompanija Ziđin će odmah nakon zvaničnog preuzimanja RTB-a, koje će biti obavljeno 18. decembra, u gotovini uplatiti 350 miliona dolara.

To je najavio Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB-a Bor.

“Za razliku od svih drugih partnerstava i prodaja u Srbiji, mi ćemo imati 350 miliona dolara ‘keširanog’ novca. Toliko će Ziđin odmah uplatiti, a dodatnih 900 miliona dolara ne uplaćuje nego investira. Sve ide na račun RTB-a Bor, koji je već otvoren u Kineskoj banci i odatle će se kontrolisano trošiti samo na investicije”, rekao je Spaskovski.

Obraćajući se na svečanosti upriličenoj za članove Upravnog odbora i Skupštine RTB-a, na kojoj su im uručene zahvalnice za saradnju i doprinos koji su dali poslovanju kompanije minulih godina, Spaskovski je podsetio da će kineski menadžment preuzeti rudnike i topionicu 18. decembra, navodi se u saopštenju borskog rudarskog giganta.

“Tada će u Beogradu biti obavljena zvanična primopredaja. Iz Kine dolaze generalni, finansijski i tehnički menadžer, kao i izvršni direktor. Cela naša struktura se zadržava u smislu koordinacije i kontrole procesa dok kineski partner ne utvrdi da li treba da postave ovde i svoje izvršioce”, dodao je.

Napominjući da od znanja i zalaganja zaposlenih u borskom basenu zavisi koliko će kineskih stručnjaka Ziđin dovesti u srpsku kompaniju, Spaskovski je ocenio da, ukoliko proceni da domaći kadar dobro radi i organizuje posao, Kinezi neće dovesti više od 16 svojih menadžera.

O strateškom partneru je kazao da je reč o vrhunskoj kompaniji koja ima proizvodnju sa prihodom od mnogo milijardi dolara, ima bakra, zlata i iskustva u prekookeanskim operacijama.

Podsetio je da je pre desetak godina ova kompanija prodavana, i to u stoprocentnom iznosu, za 247 miliona dolara.

“Sada, iz ove perspektive, mogu samo da konstatujem da je dobro što smo za strateškog partnera, sa 63 procenta udela u vlasništvu, dobili kinesku kompaniju Ziđin”.

“Ovo smo postigli zahvaljujući pristupu predsednika Vučića da se sa nacionalnim bogatstvom mora posebno postupati i da se eksploatacija mora nastaviti. Jer, nacionalno bogatstvo nije nikakvo bogatstvo ako je zakopano. Pod zemljom ono nema nikakvu vrednost”, zaključio je Spaskovski.

 

 

Foto: Youtube/ prtsc

Izvor: Tanjug, b92.net

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije