ZIĐIN POSTAO VLASNIK RAKITE

S.M.– Kompanije  Nevsun i Ziđin danas su objavile da je ponuda Ziđina za kupovinu svih emitovanih akcija i akcija u opticaju kompanije Nevsun po ceni od šest kanadskih dolara po akciji bila uspešna.

Nevsun je vodeća kompanija srednjeg obima koja se bavi preradom teških metala, a u Srbiji posluje posredstvom kompanije Rakita eksplorejšn d.o.o.  i trenutno sprovodi projekat Čukaru Peki u Boru, nalazište bakra svetske klase u Srbiji, koje je od izuzetne vrednosti i potencijala za Srbiju. Kompanija Nevsun upravlja i rudnikom Biša u Eritreji, koji se bavi proizvodnjom bakra i cinka. S druge strane, Ziđin je na ovaj način, nakon kupovine RTB-a Bor, postao vlasnik i drugog značajnog rudarskog preduzeća u Boru.

Kako se navodi u saopštenju, akcionari Nevsuna su do krajnjeg roka određenog  za 28. decembar  prodali ukupno 276.820.575 akcija Nevsuna, što predstavlja oko 89,37% od ukupnog broja akcija kompanije Nevsun. Svi ostali uslovi ponude neophodni za realizaciju ove transakcije u skladu sa obaveštenjem o varijaciji koje je objavljeno 05. decembra, 2018. su ispunjeni. Ziđin je, putem svoje podružnice, preuzeo sve deponovane akcije, i platiće ukupno $1,660,923,450 za deponovane akcije u roku od tri radna dana.

Čen Đinghe, predsednik kompanije Ziđin, je izjavio: “Veoma smo zadovoljni što smo kupili Nevsun i nastavićemo da održavamo čvrsto opredeljenje kompanije u primeni bezbednih, efikasnih i održivih praksi u rudarstvu. Takođe ćemo raditi sa našim partnerima u Eritreji kako bismo dodatno produžili radni vek rudnika Biša i istražili nova ležišta. U okviru projekta Čukaru Peki u Srbiji nameravamo brzo da razvijemo Gornju zonu i uvedemo je u proizvodnju što je pre moguće”.

Piter Kukijelski (Peter Kukielski) CEO i direktor Nevsuna, dodao je: “U ime Odbora direktora Nevsuna, želeo bih da se zahvalim našim akcionarima, partnerima i našem rukovodećem timu za ostvarivanje ovog izuzetnog ishoda za akcionare Nevsuna”.

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije