”Ziđin” najavljuje obnovu rudnika Jama i Cerovo i izgradnju novog pogona za preradu rude u Majdanpeku

Kineska rudarska kompanija “Ziđin”, koja je vlasnik RTB Bora, izgradiće u Majdanpeku potpuno novu fabriku za preradu rude po najsavremenijim tehnološkim i ekološkim standardima, najavljeno je danas u sedištu te kompanije u Šanghanu, u kineskoj provinciji Fuđijen, tokom posete delegacije Srbije na čelu sa ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem.

U “Ziđinu” kažu da je u planu proširenje proizvodnje i obnova rudnika Jama i Cerovo i unapređenje tehnologija u topionicama.

Ministar Antić je, posle obilaska kopova i topionice u prvom rudniku kompanije Ziđin, rekao da se očekuje da će do kraja godine Ziđin aplicirati za dozvole za gradnju u Majdanpeku i da će početi sa realizacijom projekta flotacije.

Kako je istakao, sva tehnološka i ekološka rešenja koja se primenjuju u Kini, a koja su, kako kaže, impresivna, Ziđin će preneti i rudnike u Srbiji.

Tu tehnologiju Ziđin, inače, primenjuje više od 20 godina, a od 1992. godine uložili su više od pola milijarde dolara u ekologiju i tehnologije za očuvanje prirode.

Izvršni direktor Ziđin Džordž Fang rekao je ta kompanija za pola godine od preuzimanja RTB Bora napravila neverovatne rezultate u količini obradjenog bakra i izrazio uverenje da će u budućnosti biti postignuti još bolji rezultati.

”Jedan od prvih koraka koje ćemo sprovesti u Srbiji je proširenje proizvodnje i obnove rudnika Jama i Cerovo i obnova tehnologije u topionicama”, rekao je Fang i dodao da je rudnik u Šanghanu ”rodno mesto” Ziđina i najvažniji rudnik u Kini.

”U ovom rudniku je tehnologija najrazvijenija, jer je od njegovog otvaranja prošlo mnogo godina. Količina metala koja se sadrži u rudi je 0,3 do 0,4 odsto. Do istih nalazišta su došli u Boru, zbog svih tih specifisičnosti sa Borom biće nam lako da prenesemo svu našu tehnologiju za proizvodnju, obradu i očuvanje životne sredine”, rekao je Fang.

“Ziđin” će otvoriti i novi rudnik bakra u nalazištu Čukaru Peki u naredne dve godine, a sporazum o razvoju tog projekta, čija je početna investicija blizu 500 miliona dolara, potpisan je juče u kineskom gradu Sjamenu.

 

Izvor: Tanjug, Blic

Foto: Ilustracija, Pixabay

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije