Završeni 52.“ Mokranjčevi dani“

Izuzetnim nastupom Simfonijskog orkestra Radio televizije Srbije i i vrhunskog pijaniste Aleksandra Serdara pod dirigentskim vođstvom Bojana Suđića na maestralan način je završen 52. festival „ Mokranjčevi dani“ koji je ove godine, ocena je muzičkih stručnjaka i publike i više nego opravdao očekivanja.

Simfonijski orkestar RTS-a je izvođenjem Askeze za veliki gudački orkestar i čelestu obeležio godišnjicu rođenja kompozitora Aleksandra Obradovića, jednog od najznačajnijih simfoničara druge polovine XX veka.

Proslavljeni pijanista Aleksandar Serdar izvođenjem nekoliko dela Ludviga van Betovena je oduševio publiku u sali Doma kulture „Stevan Mokranjac“. Koncert je završen izvođenjem prve i druge svite iz baleta „Romeo i Julija“ Sergeja Prokofjeva. Negotinska publika je velikim aplauzom nagradila maestra Bojana Suđića i članove Simfonijskog orkestra RTS-a koji su sinoćnjim nastupom obeležili jubilej, 80 godina postojanja.

„Suočili smo se sa ogromnim izazovom na ovom festivalu. U sedam dana, 34 programa, iz oblasti muzike, likovne umetnosti, književnosti. Ovaj festival ćemo, nadam se, svi dugo nositi u srcu, misliti o ovome što smo doživeli,i ono što bi za mene bilo najvažnije da smo ostali dostojni veličini Mokranjčevog imena. Spremni smo da se suočavamo sa tradicijom i onom iz renesanse, i iz vekova koji su za nama, ali gledamo u budućnost. Poruka festivala je mnoštvo različitosti koje su živele u harmoniji“ – rekla je prof. Dr Marinković.

„Mokranjčeve dane“ zatvorio je Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin.

 

Izvor, foto: negotin.rs

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije