Zastrašujuće: JOŠ JEDNA EKOLOŠKA BOMBA NAD BOROM. KAO DA SU DžABE GRADILI NOVU TOPIONICU!

Bor, 5. septembar, S.M. Danas, od 8,30 sati, centar Bora i okolna naselja zadesila je još jedna u nizu ekoloških bombi u poslednje vreme otkako je u punom zamahu nova topionica bakra – atmosfera nad gradom bila je toliko zatrovana da su se prolaznici izbezumljeno sklanjali u zatvroene prostore, stavljali maramice na usta, a asmatičari preživljavli najteže životne trenutke. Trebalo je samo videti i naći se u toj dimnoj zavesi koja je i kasnije, u manjem obimu, ponovljena. Da zlo bude gore, ova neslavna pojava događa se sve češće i danju i noću. Građani su zbunjeni i uplašeni, ne mogu da veruju – jer je generalni direktor RTB-a, ne tako davno, u udarnoj emisiji TV Bor izjavio „od sada će se iz nove topionici jedino videti dim kao iz cigarete“.

U Boru se o ponovnom ekološkom stradanju sve i svašta priča, od toga da je nova topionica toliko upropašćena da je neophodan veliki remont s novim inemalim ulaganjima (čitaj: bespotrebnim bacanjem para, jer je očigledno da ova rukovdeća ekipa koja traje celih osam godina nije sposobna da vodi kombinat, što je potvrdio i premijer Vučić u Skupštini Srbije govoreći još pre dve godine o „lošem menadžmentu u RTB- u“, mada ih nije pohvalio ni u nedavnom ekspozeu. Ni to, eto čuda, nije vredelo).

Iz RTB – a  se, nažalost, niko ne oglašava povodom sve učestalijeg zagađenja vazduha nad Borom, gradom sa više od 40.000 stanovnika od kojih je bar četvrtina najmlađih.  Hoće li nadležne inspekcije, pre svih republička ekološka inspekcija reagovati, pitanje je – jer, iako nešto preduzmu – javnost se retko obaveštava. Građane zanima dokle će da traje ovaj ekološki udar i šta im je činiti ako se ponovi „jutrošnji eko- uragan“? Odogvor na pitanje – zašto se gradila nova topionica (poslovni gubici su posebna priča) i zašto je kanadska banka uopšte dala kredit – moraće, izgleda, da stigne iz vrha vlasti koja, istini za volju, neverovatno okleva da reši problem rukovođenja i kadrovske politike u Boru.

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije