Zaječar: Početak suđenja Saši Mirkoviću obeležile međusobne optužbe

Zaječar – U zaječarskom Osnovnom sudu juče je započeto suđenje Saši Mirkoviću, bivšem predsedniku Skupštine Grada Zaječara i Mileni Trajković, nekadašnjoj šefici kabineta gradonačelnika Zaječara, zbog osnovane sumnje da su krajem 2013. godine, prilikom nabavke novogodišnjih dečjih paketića, izvršili krivično delo zloupotrebe službenog položaja. Pored okrivljenih, juče su u svojstvu svedoka saslušani Velimir Ognjenović, bivši gradonačelnik Zaječara, gradski pravobranilac Vesna Bujić i šef službe za javne nabavke Saša Matijević.

Prvo je saslušana optužena Milena Trajković, kojoj se stavlja na teret da je ugovarala isporuku paketića. Trajkovićeva se izjasnila da se ne oseća krivom, kao i da je u konkretnom slučaju jedino izvršavala Mirkovićeva naređenja bojeći se da ne izgubi radno mesto. Istakla je i da je o spornoj nabavci paketića saznala upravo od Mirkovića u njegovom kabinetu i da nije imala nikakvu imovinsku korist od toga, već je samo postupala po njegovim nalozima, kao i svi ostali koji su radili u Gradskoj upravi. Navela je i da je Mirković inače sedeo u kabinetu gradonačelnika iako je bio predsednik Skupštine grada i svi smo morali da ga slušamo. .

I bivši gradonačelnik Zaječara Velimir Ognjenović je celokupnu odgovornost u ovom slučaju svalio na Mirkovića:

Vlast je vršio Mirković, što je bilo svima poznato. On je naloge davao  većinom telefonom, . Kada se po tome nije postupalo snosile su se sankcije, smene, a mnogo je pomoćnika i većnika smenjeno. Ja sam često bio u sukobu sa njim. I mene je zvao telefonom u pola noći i davao mi instrukcije i plašio sam ga se. I pored svega smatram da sam postupao po zakonu“.

S druge strane, optuženi Saša Mirković se izjasnio da nije kriv za delo koje mu se stavlja na teret, kao i da je celokupni postupak politički inspirisan:

Moj glas nije bio presudan ni za kakvu odluku Skupštine grada, niti sam imao uticaj na većinu. Kabinet gradonačelnika koristio sam retko jer sam retko i boravio u gradu, a koristili su ga i drugi. Što se paketića tiče, tada me je kontaktirao Goran Bošković koji je tražio kontakt sa sindikatima. Ja sam tada rekao da će ga kontaktirati neko iz Gradske uprave pa ja nisam posredovao oko nabavke paketića. Sa njim više nisam kontaktirao oko toga. Za paketiće sam saznao pre same podele. Ovo je postupak politički inspirisan. Nikada nisam davao naloge gradskim većnicima, niti sam smenjivao, Skupština se izjašnjavala o svemu. Po Statutu Grada Zaječara gradonačelnik je odgovoran za to. Nisam učestvovao u tome, nije mi jasno kako je došlo do toga, bez fakture, ugovora i javne nabavke“, rekao je Mirković.

Podsećamo, Saša Mirković i Milena Trajković se terete da su oštetili budžet Grada Zaječara za skoro 14 miliona dinara, odnosno da su u saizvršilaštvu izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja, kupovinom novogodišnjih paketića 2013. godine bez javne nabavke.

Izvor: radiomagnum.rs

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije