Zaječar je rekorder po broju razvoda, više od pola parova se rastanu

Zaječarci i Zaječarke su rekorderi po broju razvoda u Srbiji jer se u odnosu na broj sklopljenih brakova u toku jedne godine razvede više od polovine bračnih parova, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku iz 2016. godine.

“Na žalost, u Zaječaru je broj razvoda u odnosu na sklopljene brakove najveći u državi jer ta stopa iznosi čak 60 odsto, dok je republički prosek 25 odsto. Prošle godine sklopljeno je 245 brakova, a imamo 148 razvoda. To je tužna slika, a razlog nismo istraživali. Ni u Zaječarskom okrugu situacija nije mnogo bolja. Na 463 sklopljena braka imamo 245 razvoda što iznosi skoro 50 odsto”, kaže Milan Jelenković, načelnik Odeljenja republičkog zavoda za statistiku u Zaječaru.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, svaki četvrti bračni par u Srbiji odlučuje se na razvod. Statistika kaže da je najviše onih koji u bračnoj zajednici provedu od jedne do četiri godine.

Žene se najčešće razvode s 40, a muškarci s 44 godine. Prosečan srpski brak traje 13 godina i tri meseca, poslednji su podaci Republičkog zavoda za statistiku.

“Na teritoriji Rapublike Srbije u 2016. godini imali smo 35.921 zaključen brak i 9.046 razvoda. To je negde 25 odsto u odnosu na broj zaključenih brakova”, kaže Jelenković.

 

 

 

Izvor: Alo/ kurir.rs

Foto: isha.sadhguru.org

 

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije