Vučić: ZAVRŠAVAMO REFORME S RTB-om BOR I HEMIJSKIM KOMPLEKSOM DO KRAJA GODINE

BEOGRAD, Tanjug, S.M.  – Vlada Srbije je otvorena za sve koji žele da učestvuju u reformama, poručio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić na predstavljanju “Bele knjige 2016” Saveta stranih investitora (FIC).

Premijer Srbije izjavio je danas da je zatražio informaciju u vezi s poslovanjem EPS-a i da se nada da će ga sutra na stolu sačekati puna informacija u vezi s tim, a reč je o medijskim napisima koji govore o “velikoj pljački struje” koja se odvijala u vreme bivšeg rukovodstva tog javnog preduzeća.

“Živ se pojedem , ali bukvalno se živ pojedem kada vidim da kažu treba nam gas po 220 i dovoljno nam je hiljadu kubnih metara da bismo mogli da poslujemo profitabilno. A onda im obezbedite gas za 195 i kažete izračunajte koliki vam je profit tada, a onda vam kažu naš gubitak će da bude 15 miliona evra i to vam kažu tek kad ih pritisnete i insistirate na tome, a pre toga stalno dobijate lažne izveštaje”, rekao je Vučić novinarima.

Kako je rekao, poslednji izveštaj koji je dobio bio je krajem avgusta i tada je bio relativno zadovoljan njime.

“A onda sam hteo u zemlju da propadnem kad sam pročitao… To je za nas ne tako veliki novac kao RTB Bor i Železara..”, rekao je predsednik vlade.

On je rekao da su dugovi Petrohemije, što će se, kako je istakao, u narednom periodu rešavati, dostigli 620 miliona evra.

“Cela država da duguje pa nije malo, mi time moramo da se bavimo i da rešavamo, jer to traje decenijama godinama i sad treba to da rešimo. Od vas svih uzimamo da bismo platili tih 600 miliona, pregovaramo sa Rusima, da uradimo nešto da spasimo to preduzeće”, rekao je Vučić.

Kako je naveo, isti je slučaj je i sa EPS-om i svima drugima, uz opasku da EPS nikada nikada bolju likvidnost i “keš flou” nije imao.

“Šta se dešavalo videćemo, tražio sam punu informaciju za EPS i kada je dobijem moćiću opširije da se izjašnjavam”, rekao je on.

Kako je dodao, ne beži od toga da o tome razgovara.

“Sve to što radimo to su ozbiljni problemi kojima se bavimo, što je naš posao. Zadovoljan sam angažmanom značajnog broja ljudi… a da li nas varaju – varaju nas, samo što možete jednom ili dva puta nekog da prevarite, ali i treći put nije on varalica nego ste vi budala. Treći put da me varaju neće…Nisam naročito pametan, ali nisam baš ni budala, tako da je do kraja godine sve to gotovo”, zaključio je Vučić.

U Fondu stranih investitora imamo iskrenog savetnika, primetio je premijer, navodeći da će do kraja godine biti napravljeni sporazumi sa NALED-om, AMĆAM-om i sindikatima, te da će biti formirano nacionalni savet za zaštitu konkurencije i kompetitivnosti, čime bismo ubrzali reforme u javnim preduzećima, ali i završili s hemijskim komlleksom i RTB Bor.

To je, međutim, primetio je, i pitanje političkog angažmana, u smislu da li nešto možete da izgurate ili ne, ali, kako je zaključio:”Nadamo se da ćemo imati snage i politicke volje”.

Što se mene tiče, smešno je da ja o tome pričam”, naveo je premijer.

Prema njegovim rečima, ta filozofija ‘svi na jednog’ traje već dugo vremena.

“Svi su napravili neke svoje pojedinačne dogovore. Ja vidim da i lokalne samouprave prave dogovore sa drugim stranakama po principu udari ti po Vučiću samo nemoj na mene. To svi rade, i mnogim tajkunima i dokonim političarima – svima smetam”, zaključio je premijer…

KADA JE RTB BOR U PITANJU, i sinoćni izuzetno zapaženi prilog na Prvoj Tv i B92 ( autor Stefan Jović) pobudio je posebnu pažnju, jer se prvi put jasno i glasno čulo da i direktor RTB-a, Blagoje Spaskovski kaže – da je krajnje vreme da  „više ne može da se radi na mišićima“, nego mora da se krene u privatizaciju i dovođenje profesionalnog menadžmenta. To podrazumeva i strateškog partnera koji će da ulaže prevashodno u rudarsku proizvodnju. U toj kratkoj TV priči, predsednik sindikata Nezavinost, Dragan Jankucić je izjavio da je neophodno da i zaposleni u RTB-u kao i u EPS-u dobiju iste otpremnine iz socijalnog programa kod otuštanja s posla. Posebno je bio zanimljiv stav predsednika Sindikata rudara Srbije, Ljubiše Miljkovića koji je otvoreno rekao – da se radnici bespotrebno šalju na prinudne odmore kako bi se stvorilo neraspoloženje prema Vladi i premijeru, a kako bi  se – istovrmeno – menadžment zaštitio od eventualnih posledica za loše i neodogvorno poslovanje… Ovaj prilog može da se pogleda na sajtu B92 u celini, što dragovoljno preporučujemo našim čitaocima.

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije