Vučić i Brnabić u Boru: KINESKI ZIJIN “VADI” RTB BOR IZ AGONIJE I STVARA SIGURNU BUDUĆNOST

Bor, S.M. – Država je nakon četiri neuspele privatizacije pod bivšim režimom uspela da pronađe strateškog partnera u kineskoj moćnoj kompaniji ZiJin koja će za tri godine udvostručiti, a za pet, šest godina utrostručiti proizvodnju, računa se na 120.000 tona bakra godišnje. S obzrom da je RTB bio u agoniji, da su kineski prijatelji zatekli ogromne probleme, spas je stigao u poslednjem trenutku. I novi, kineski rudnik Čukaru Peki kada se otvori najkasnije za tri godine proizvodiće dodatnih 80 do 90.000 tona bakra godišnje i svrstaće se među svetske gigante u rudarstvu.Važno je i što je nova topionica za poslednja tri meseca imala 20 odsto veći učinak. Dolazim za šest meseci ponovo u Bor kako bi video opšti napredak i sasvim novi kombinat bakra, rekao je na večerašnjem okupljanju u centru Bora predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglašavajući da će ZiJin Boru i istočnoj Srbiji osigurati budućnost. On je naglasio i potrebu da se u Bor dovede još jedan veliki strani investitor, a država sa svoje strane već preduzima odgovarajuće mere ulažući, za samo godinu dana, 50 miliona evra u ovaj deo istične Srbije.

-U Boru je danas 4.700 nezaposlenih, Čukaru Peki će zaposliti 1.205 radnika, ali radićemo i na podizanju standarda zaposlenih i svih penzionera. Stvaraćemo uslove da mladi ostaju a ne odlaze u inostranstvo.U Borskom okrugu godišnje umre 2.100 ljudi, a rodi se 840 dece, što je poražavajući podatak. Zato je i važno da se ovde ulaže u rudarstvo i metalurgiju i da je uspeh ZiJin-a i uspeh Bora, grada koji danas ima čistiji vazduh i od Beograda, Novog Sada, Niša – rekao je Vučić posebno ističući pitanje Kosova, delovanja bivše vlasti do 2012. godine i današnjih opozicionih lidera.

Na skupu je govorila i predsednica Vlade Ana Brnabić. Ona je najviše pažnje posvetila dosadašnjim rezultatima u privredi, finansijskom sektoru, efikasnosti državne uprave i lokalne samouprave, kao i značaju što je Bor dobio status grada.

Aleksandar Vučić danas je, u sklopu kampanje “Budućnost Srbije”, posetio i Negotin i Kladovo, a jutros je dočekan u industrijskom krugu nove topionice u Boru. Vučić je pre podne razgovarao sa rukovodstvom ZiJina.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije