VRAĆAMO SE U MALU KAMENICU – CILJ JE PLANTAŽA BOROVNICE

Dobrila Filipović – U Maloj Kamenici je danas, verovali ili ne, najmanje 92 odsto neobrađenog zemljišta. Nema ni jedne jedine mlečne krave. Nema ni prodavnice. Selo je opustelo, narod je otišao u inostranstvo ili u veće gradove u Srbiji, mnogi su i u Negotinu, Zaječaru, Boru. A moglo bi bolje. Jer, ovde je sve tvoje, možeš da radiš kako god i šta god hoćeš. Prednosti su i u jeftinoj radnoj snazi i najjeftinijoj struji u Evropi. Koristiš svoje imanje, moguć je i zakup i to najkvalietetnijih oranica. Od svoje 16. godine sam u Austriji, supruga je stigla kasnije i ostala, radimo od jutra do sutra. Nije to naš život, sve se svodi na “posao kuća” – priča Goran Grekulović, rodom iz Male Kamenice i sa dugoodišnjim stažom u belom svetu.

Goran je, uz podršku supruge Biljane, razgovarao sa stručnjacima kako da se vrati na svoj posed i u svoje domaćinstvo, da pokrene bizins i penziju dočeka u Srbiji.

Biljana i Goran Grekulović

Nastvalja svoju životnu priču:

-Razmišljamo da podignemo plantažu borovnice i da se posvetimo seoskom turizmu. Imamo lepu kuću brvnaru i ostale uslove. Do 16. godine živeo sam u Maloj Kamenici, posle sam, kao i mnogi naši ljudi, otišao u potragu za boljim životom u Austriju. Cilj je da se vratimo u svoj kraj i to što je pre moguće. Na zapadu može puno da nauči. I zašto to znanje ne bi preneli ovde, pogotovu što ne treba prekidati kontakte sa starom firmom. Vlasnici iz Austrije žele da pomognu da otvorimo svoj biznis u Srbiji, bilo da je reč o istom poslu ili drugačijem od onog što kod njih radimo. Ukoliko bi nam krenulo u Negotinskoj Krajini, supruga bi prva tamo ostavila posao iako smo dugo vezani za Austriju.

-Naš je savet da prvo ispitate zemljište i vidite da li je pogodno za proizvodnju borovnice. Ako nije, i ako imate blizu vodu, možda je bolje početi sa lešnikom. Za turizam već imate “pelcer” pa preuzmite iskustvo od domaćina iz Rajca i Rogljeva, iz kladovskog kraja. Sve je to u blizini. Lakše je danas doći i do podsticajnih sredstava u našoj zemlji – podsetili su stručnjaci RARIS-a.

-Što se nas tiče uvek smo spremni za pomoć i saradnju. Ukoliko se opredelite za lekovito bilje imaćete zagarantovan otkup i cenu. Posredstvom naše firme možete svoje proizvode plasirati širom Srbije, pa i inostranstva, što je za početak više nego dovoljno. Ako ste se već zainteresovali za borovnicu, imate domaćine u ovom kraju koji su uspeli u uzgajanju i tog voća i aronije – rekli su Alen Vujić i Goran  Negojicić.

Ostalo je da bračni par Grekulović bude u stalnom kontaktu i sa RARIS-om i “momcima iz Jabukovca”. Njihov povratak na staro ognjište i u rodnu Malu Kamenicu – pitanje je samo vremena. Odluka je pala.

 

DIJASPORA I BIZNIS – ULAGANJA U NEGOTINSKU KRAJINU

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije