VNS: NISMO PROTIV NOVOG RUDNIKA, NEGO HOĆEMO DA ZAŠTITIMO MEŠTANE!

Bor, S.M. – Nije ideja da oteramo investirora koji gradi novi rudnik bakra “Čukru Peki”, jedino želimo da zaštitimo meštane, da imaju neku garanciju i sigurnost. Naprosto, naučilo nas je gorko iskustvo sa RTB-om. Nije cena zemljišta u prvom planu, nego – šta će već sutra biti sa vodom, vazduhom i zemljom kad se rudnik završi i kad počne eksploatacija. Borska reka je, na primer, i danas ekološka katastrofa Slatine. Ovo je suština današnje konferencije za medije Vlaške narodne stranke (VNS).

-Slatinjani su žrtve uništene Borske reke i zato nas je strah od novog rudnika. Možda bi za nas bilo bolje da se krenulo sa slobodnom pogodom prodaje zemljišta. Iskreno, mnogi meštani su se obradovali dolasku Rakite – rekao je Miodrag Živković iz Slatine.

Dejan Vasić iz Metovnice:

-Koliko god nam plate našu očevinu i dedovinu – može više. Nisam siguran da li se kod izvođenja zemljanih radova poštuje Sanitarna zona od 250 metara. Lično mislim da radovi na otvaranju niskopa ugrožavaju lokalno stanovništvo. Ne treba nam nikakva pomoć, ni grada ni gradonačelnika, želimo samo da se radi po zakonu.

Slaviša Žurž:

-Nije tačno da neko politizuje ovu temu, već se zamenjuju teze. Ni jedna mesna zajednica nije se još zvanično oglasila, pa ni opština i država. Hoćemo da se pitaju i udruženja građana, ali i da se organizuje javna rasprava. Zašto se mediji aktivnije ne uključe? Zahtevaćemo od međunarodnih institucija i posebno rumunske ambasade da se pre otvaranja rudnika meštanima Slatine, Metovnice i Brestovca obezbedi sigurnost i adekvatna zaštita za raseljene.

 

Da podsetimo: Proteklih dana u Slatini, Metovnici i Brestovcu održani su sastanci na kojima su prisustvovali predstavnici mesnih zajednica, Grada Bora i firme Rakita Exploration. O toj temi, istina mimo dnevnog reda, raspravljalo se i na nedavnoj sednici Gradske skupštine kada je gradonačelnik Aleksandar Milikić rekao – da su meštani sva tri sela izneli svoje zahteve i da će se o svemu, kao i o premeštanju aerodroma, najbrže moguće razgovarati.

-Ništa neće moći da se radi mimo zakona i investitor to odlično zna i ponaša se korektno i obostrano korisno. Mišljenja pojedinaca nikom ne smetaju, mada pokušaj politzacije ne bi smeo da se desi. Poznato je da već ima mešetarenja, što nije dobro, niti će tako nešto biti dozvoljeno – podsetio je Milikić.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije