VNS: EVO ZBOG ČEGA BOJKOTUJEMO IZBORE ZA SAVETE NACIONALNIH MANJINA!

Dr Predrag Balašević (na slici levo), predsednik Vlaške narodne stranke i predstavnik Kordinacionog tela Kongresa Vlaha Srbije rekao je na današnjoj koneferciji za medije da je jedan od krucijalnih razloga  za bojkot predstojećih izbora za savete nacionalnih manjina – nepostojanje fer i pravednih uslova. Na primer, građani se perfidno upisuju u poseban birački spisak vlaške nacionalne manjine tamo gde statistika i ne pokazuje prisutnost pripadnika ove nacionalne manjine. Dakle, naglasio je dr Balašević, pravi se lažni birački spisak u svrhu osvajanja vlasti a ne ostvarivanja manjinskih prava jedne nacionalne manjine. Drugo: Zakon o nacionalnim savetima ne predviđa da izborne liste  imaju svoje kontrolore na biračkim mestima, što direktno omogućava izbornu krađu. Koliko  se država direktno, ali i suptilno,  trudi da uskrati prava manjinama ukazuje i novi zakon koji funkcionerima stranaka nacionalnih manjina onemogućava da se kandiduju na neku od funkcija u nacionalnom  savetu, što je u suprotnosti i sa najvišim pravnim aktom, Ustavom Republike Srbije. Kako se onda, nameće se pitanje, kandiduje predsednik stranke i za predsednika Republike Srbije? Kako može interese vlaške zajednice razumeti i predstaviti neko ko ne da ne govori vlaškim jezikom, već ga i ne poznaje? Koliko se ne poznaje kultura, istorija, tradicija i jezik najbolje oslikava neprimereno delovanje izabranih predstavnika u dva prethodna mandata Nacionalnog saveta. Od pitanja jezika, istorije i identiteta Vlaha , naglašeno je, napravljena je “cirkuska predstava”. „Vlaško pismo“ je napisano u negotinskoj kafani, a sertifikati budućim predavačima „vlaškog jezika“ podeljeni su u negotinskoj kafe-piceriji. Pritom, u školskom programu ne postoji ni jedna rečenica o tome ko su Vlasi i kojim jezikom govore.

-Vlaška zajednica, okupljena oko krovne organizacije – Kongres Vlaha Srbije, u ovakvim, I još nekim,  farsama neće učestvovati  na predstojećim izborima  zakazanim za 4. novembar – zaključio je dr Balašević.

I predstavnici Kordinacionog tela  Kongresa,  Dušan Prvulović i Zaviša  Žurž složili  su se sa svim navedenim razlozima  za  bojkot  izbora.

Predsednik Foruma Vlaha, Dragomir Dragić, još jedanput je pokušao da iznese  pravu istinu o poreklu i istoriji Vlaha navodeći detalje strogo potkovane istorijskim pisanim izvorima. On je  posebno skrenuo pažnju na problem u komunikaciji  između predstavnika  vlaške  zajednice  i države Srbije.

Predstavnici Vlaške narodne stranke napominju “da se nakon sazivanja konferencije za novinare na poziv predstavnika vlaške nacionalne manjine jako malo novinarskih agencija odazvalo i da se najeminentnija novinarska agencija nije odazvala a to je upravo lokalna televizija grada Bora”.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije