VNS BOJKOTUJE IZBORE ZA VLAŠKI NACIONALNI SAVET

Bor, S.M. – Oblast manjinskih prava u Srbiji doživljava intenzivnu regresiju nakon kratkog pozitivnog trenda posle petooktobarskih promena 2000. godine. Sve institucije države koje se bave manjinskim pravima su urušene, a umesto demokratizacije odnosa prema manjima, država primenjuje sistematsku kontrolu i nametanje stavova. Ovo je zaključeno na nedavnoj, petoj sednici Glavnog odbora Vlaške narodne stranke kojom je predsedavao lider te stranke, dr Predrag Balašević dodajući da je vlaška zajednica jedna od najugroženijih.

-Najupečatljiviji su rezultati popisa.Tako je od oko 150 000 Rumuna od pre Drugog svetskog rata danas izjašnjeno svega 4000, dok broj Vlaha (kao popisna kategorija uveden 1948.) jako varira. U svakoj demokratkoj zemlji kojoj je stalo do prava sopstvenih građana ovo bi bilo zvono za uzbunu – naglasio je dr Balašević.

Glavni odbor je doneo odluku da se u drugoj polovini novembra održi četvrta Skupština Vlaške narodne stranke. Predloženo je da dr Predrag Balašević bude kandidat za predsednika stranke. On je do sada jedini podneo kandidaturu.

Posebno je istaknuto da u društvu nema pozitivne atmosfere, povoljnih zakonskih okvira niti iskrenog dijaloga između vlasti i vlaške manjine. Imamo, za uzvrat, nametanje nepovoljnih rešenja od strane vlasti. Vlaška narodna stranka, zbog svega toga, bojkotovaće izbore za Vlaški nacionalni savet. Usvojen je i predlog da Vlaška narodna Stranka pristupi Građanskom savezu Saše Jankovića kroz koaliciju “Tolerancija”.

Članovima Glavnog odbora obratili su se i Bojan Aleksandrović, protojerej stavrofor Priobalne Dakije Rumunske pravoslavne crkve sa sedištem u Negotinu, Eugen Popesku, direktor Instituta “Eudoksiju Hurmuzaki”, Marijana Ivović, predsednik stranke Crnogoraca i Jasminko Hadžisalihović, predsednik Tolerancije Srbija.

Nakon sednice obeležen je dan Svetog Ilije, spiritualnog zaštitnika Vlaške narodne stranke. Ovogodišnji kolačar bio je Zaviša Žurž, član Predsedništva stranke koji je predao slavljenički kolač predsedniku Gradskog odbora za Beograd, Milanu Jovanoviću.  Stranačku proslavu uveličao je rumunski generalni konzul u Zaječaru, Marius Dilof.

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije