VLAŠKA NARODNA STRANKA IZLAZI NA IZBORE IAKO JE NAZADOVOLJNA “STANJEM U DRUŠTVU”

Boljejvac, S.M. – Vlaška Narodna stranka izaći će na predstojeće republičke izbore sa svojim  političkim prijateljima iz redova opozicije, prvenstveno sa Transparentnom Srbijom i PSG, ali j i još nekim političkim opcijama koje podržavaju nacionalne manjine. Ovo je odluka današnje sednice Glavnog odbora Vlaške narodne stranke (VNS) koji je zasedao u Boljevcu pred oko 200 članova i gostiju iz Beograda, Zaječara, Negotina, Braničevskog okruga i Rumunije.

U diksusijama Tatjane Macure, Jasminka Hadžisalikovića, Aleksandra Olenika, Marijane Simović, Selene Vitomirović, Predraga Balaševića i Dragana Markovića, kao i predstavnika LDP-a i PSG-a, ukazano je na neophodnost da opozcija izađe na izbore u jednoj koloni, s tim što se pre toga moraju stvoriti fer i demokratski uslovi. Izbori početkom iduće godine biće, naglašeno je, velika borba za svakog čoveka, svaku kuću i svako mesto. Zato je potrebno jedinstvo, jer razjedinjeni i slabašni neće se lako suprotstaviti “bahatoj, netolerantnoj i nedemokratskoj vlasti”.

-Nama su, ipak, najvažnija pitanja ulaska u EU i poštovanje ljudskih prava i sloboda medija. Da ima neodgovornog ponašanja prema vlaškoj i rumunskoj nacionalnoj manjini u istočnoj Srbiji vidi se i po ovom skupu na kojem nema javnih glasila, niti zvaničnih predstavnika vlasti, sem što je domaćin, predsednik Opštine Boljevac, Nebojša Marjanović, pozdravio učesnike sednice i čestitao im slavu, Svetog Iliju – rekla je poslanica Tatjna Macura.

Čuli su se i oštriji tonovi upućeni odgovornim u državi koji “ignorišu i guraju pod tepih” odavno poznate probleme vlaške i rumunske nacionalne manjine u istočnoj Srbiji. U tim ocenema posebno se istakao Jasminko Hadžisaliković za koga je rečno da bi “mogao da bude odličan ministar nacionalnih manjina”.

Predstavnici rumunske crkve, udruženja i partija ukazali su na mogućnosti šire i kompletnije saradnje između Srbije i Rumunije, posebno u oblasti prava i interesa nacionalnih manjina.

Dragan Marković, predsednik Narodne stranke u Boru, podsetio je da zasedanje ima i svečani karakter i da je preuranjena odluka o izlasku na naredne izbore.

Dr Predrag Balašević, lider VNS-a, izrazio je zadovoljstvo što su kroz 15- godišnji rad sticani novi prijatelji, ali su neki – na primer DS, ostali bez daljeg poverenja jer su, svojevremenim dobijanjem vlasti, okrenuli leđa partneru iz Bora.

Slava VNS-a Sv. Ilija proslavljena je u dostajanstvenoj atmosferi po pravoslavnim običajima u objektu “Koliba” u Šarbanovcu kod Bora.

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije