VLAŠKA IZVORNA PESMA U ZNAKU BORANA

Bor, S.M.– Uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije i lokalne samouprave, 18. novembra, u dvorani Muzičke škole u Boru, održan je 12. Festival vlaške izvorne pesme. Pojavili su se takmiučari iz Bora, Negotina, Zaječara, Boljevaca, Petrovac na Mlavi i Kladova. Nastupalo se u dve kategorije: solo pesma sa muzičkom pratnjom i solo pesma bez muzičke pratnje. Stručni žiri u sastavu: Svetlana Arsić, umetnički direktor festivala, predsednik žirija, Nada Zamfirović, etnomuzikolog i Svetlana Azanjac, muzički urednik RTS – a, za solo pevanje uz muziku, nagradio je: Slobodana Dujkića, Bor (prva ngarada), Gorana Živkovića, Bor, druga, Ivicu Prvulovića, Zaječar, treća, Dragoslaa Buljubašića, Boljevac, četvrta i peta nagrada Zorica Dudejić, Bor i Smilja Fufanović, Bor.
U solo pevanju bez muzičke pratnje, najbolji su: Ljubisav Adamović, Bor, Vionera Paunović, Negotin, Katica Todorović, Zaječar, Mirjana Nestorović, Bor i Zorica Dudejević, Bor.

dsc_0017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ovogodišnji festival zvanično su otvorili polaznici Etno radionice Ustanove Centar za kulturu opštine Bor. Svetlana Arsić, estradni umetnik, u re vijalnom delu programa, otpevala je nekoliko pesam. Pridružili su joj se i stari znanci borske publike: Boban Janošević, Stefan Radovanović, Nemanja Pavlović, Jovica Andrjić, Petar Ljeparević, te etno grupa „Zdravac“ i specijalni gost Velizar Matušić.
Opšte je ocena da je i ovaj, 12. Festival vlaške ivorne pesme manifestacija od značaja za borsku u srpsku klulturu i da će, s novim sadržajima i učesnicima, predstavljati događaj vredan svake pažnje. Zato je potrebno da se i ubuduće uvrste u najvažnije projekta resornog ministarstva uz još vredniju podršku.

25

dsc_0033

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije