Vladimir Veličković: U 2019. STIŽU KAPITALNE INVESTICIJE U NAVODNJAVANJE, KOMASACIJU I PIVNICE

Dobrila Filipović – Naša strategija razvoja zasniva se na što većim ulaganjima u poljoprivredu i turizam, što će, uz investicije u infrastrukturu  i očuvanje “Eliksir grupe” (firma koja je nasledila nekadašnje “Prahovo”) s industrijskim zonama, značajno podstaći preduzetništvo u celoj Negotinskoj Krajini. Podsticaćemo i ulaganja naših radnika iz inostranstva i ovdašnjih preduzetnika. Već iduće, 2019, ulazimo u kapitalne investicije – početak navodnjavanja na 6.500 hektara, komasaciju na 2.500 hektara i kompletno uređenje rajačkih i rogljevskih pivnica (osvtljenje, ulice, vodosnabdevanje, otpadne vode, prilazni putevi). U ceo posao, sem lokalne samouprave,  uključeni su i Republika Srbija posredstvom resornih ministarstava, kao i povoljni evropski IPA projekti. Iskorisitćemo i to što smo na tromeđi tri zemlje, ali su nam glavni sopstveni privredni potencijali –  reka Dunav i prahovsko pristanište, izvanredni uslovi za vinogradarstvo i proizvodnju meda na evropskom nivou. Ne oskudevamo ni u turističkim resursima – ovde su u svetu retke Vratnjanske kapije, dva manastira, arheološko nalazište Šarkamen, veliko lovište sitne i krupne divljači, seoska domaćinstva, rajačke i rogljevske pivnice. Novina je da smo rešeni da i strancima dajemo u zakup zemljište i objekte kako bi unapredili uzgajanje vinove loze i proizvodnju svetski priznatih vina. Poslednjih godina osnovane su najsavremenije vinarije jednog Francuza i jednog Engleza. Ovo je nedavno novinarima izjavio predsednik Opštine Negotin, Vladimir Veličković podsećajući da su prioritet i ulaganja u putnu privredu u svih 39 mesnih zajednica. U toku je i rekonstrukcija više gradskih ulica. Jer, bez uređenog grada i sigurnih saobraćajnica nema ni bržeg privrednog razvoja, prevashodno turizma. Negotin je od autoputa udaljen 150 kilometara i primoran je da se u budućnosti znatnije oslanja na vodni i železnički saobraćaj.

-Istorija Negotina je bogata, što zahteva kvalitetnu prezentaciju i ovde i šire. Jezgro grada je prepuno spomenika kulture. Ostaje obaveza da još bolje čuvamo naše istorijske vrednosti, da se ponosimo Mokranjcem, Hajduk Veljkom Petrovićem, Đorđem Stanojevićem, čuvenim vojskovođama iz svetskih ratova… Oni su znamenite ličnosti i svi ovde imaju legate. Izdvajamo se  i po tome što smo peta opština u Srbiji po površini i što od 40.000 stanovnika polovina živi i radi u inostranstvu. Šta dobijamo od dijaspore? Masovniji odlasci za boljim životom započeti su šezdesetih godina u zapadne zemlje, u Švajcarsku, Nemačku, Francusku, Austriju. Zato se trudimo da, prvenstveno mladje, radno sposobne ljude, vraćamo na zapuštene posede i da im pružimo uslove za najsavremeniju robnu proizvodnju. Danas imamo 15.000 pčelinjih košnica, niču plantaže lekovitog bilja, plastenici sa povrćem, prostrani voćnjaci. Penzioneri se vraćaju na svoja domaćinstva u koje su godinama ulagali, ali oni jedino mogu da pomognu donacijama (već su nabavili dva vatrogasna vozila, đački autobus, opremu za bolnicu) – naglašava Veličković.

Nije čudno što se sve više mlađih ljudi opredeljuje za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, jer ovo je u Evropi poznato geografsko područje s najkvalitetnijim sortama grožđa. U reonima Čubre i Rečke i Rajca i Smedovca ukrupniće se više od 2.500 hektara izuzetno pogodnih za uzgajanje vinove loze. Biće to ogroman pomak u savremenoj proizvodnji (nestaće hiljade parcela prosečne veličine 13, odnosno 16 ari )  koja se ovde, zahvaljujući i dvojici stranaca, primenjuje od pre sedam, osam godina.

– Negotin izlazi u svet i po na daleko poznatim kulturnim i turisitčkim manifestacijama. Sajam meda i vina prezentuje i proizvode iz susednih Bugarske i Rumunije, “Mokranjčevi dani” su od nacionalnog značaja, organizuju se festivali izvorne muzike, rogljevske i rajačke berbe grožđa …Kad se sve sabere, naš najveći potencijal su – vino (izvozi se od Frnacuske do Tokija) i med, prevashodno od bagrema, kakav posotji samo ovde u celom svetu. S navaodnjavanjem pojaviće se i velike privatne plantaže povrća i voća, kao i suncokreta, lekovitog bilja, tek lešnika, borovnice – uverava Vladimir Veličković.

Na naslovnoj fotografiji: Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin

 

PRIVATAN BIZNIS – NEZAOBILAZAN OSLONAC RAZVOJA NEGOTINA

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije