Vlada Srbije pooštrava vanredne mere zbog nepoštovanja preporuka. U Boru gužve u svim delovima grada

Prvog dana nakon uvođenja vanrednog stanja u svim gradovima Srbije primećeno je nepoštovanje preporuka Vlade Srbije. U Boru velike gužve su u supermarketima, apotekama, na benzinskim pumpama, svim vrstama šaltera za plaćanje, u gradskom prevozu, u kafićima … Na ulicama je i veliki broj starijih sugrađana bez obzira na stalne apele da stariji od 65 godina ne izlaze iz kuća.

“Penzioneri nisu poslušali naš apel i sve u svemu smo na sastanku kriznog štaba svi se složili da je situacija u vezi sa građanskom disciplinom zabrinjavajuća. Zatvorićemo sve šaltere javnih službi, i na republičkom i na lokalnom nivou. Dodatno ćemo pooštriti mere za rad restorana i kafića, odnosno broj ljudi koji mogu da budu u kafićima. Nećemo ograničavati broj ljudi, nego mere po kvadratnom metru”, kaže predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić , a kao razlog navodi velike gužve.

Ograničava se kupovina maski, zaštitnih rukavica i sredstva za dezinfeksiju. Reč je o tome, kako navodi premijerka, da građani kupuju i stvari u količinama koje im nisu potrebne, ne ostavljajući mogućnost drugima da dođu do potrebnih sredstava.

“Žao mi je i osećam se lično poraženo što ovakve mere moramo da uvodimo. To nije samo dokaz da nema discipline, nego nema skoro nikakve solidarnosti, što je poražavajuće”, konstatovala je Brnabić.

“Najviše 10 maski, 10 pari rukavica, 2 pakovanja većeg i 5 pakovanja manjih sredstava za dezinfekciju”, objašnjava premijerka.

Preko Ministarva spoljnih poslova, diplomatsko konzularnih predstavništava biće ponovo upućena molba i apel da građani iz  Italije, Španije, Austrije i Švajcarske ne dolaze u Srbiju.

“Ukoliko dođu u Srbiju moraće da budu 28 dana najmanje u karantinu. Ostali građani, 14 dana obavezne samoizolacije, s tim što kao krizni štab sada imamo formular za praćenje građana u samoizolaciji, kako bi zajedno i sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, vojskom ali i volonterima i lokalnim samoupravama pratili da li se ta samoizolacija u potpunosti poštuje”, rekla je Brnabić.

Uvode se za sada novčane kaznene mere za sve koji prekrše zabranu samoizolacije, a kazna je, kaže, maksimalno 150.000 dinara.

Razmišljalo se, kaže premijerka, da li da se krene sa novčanom ili sa zatvorskom kaznom.

“Zaista je nezahvalno naše građane koji prekrše karantin stavljati u zatvor, a nije ni bezbedno u ovom trenutku da ne bi unosili korona virus u zatvorske jedinice”, rekla je Brnabić.

“U 14h je sastanak sa predesednikom kako bi se dogovorili da li je neophodno uvođenje mere zabrane kretanja svima starijim od 65 godina i kaznu od 150.000 dinara za svakog ko je izašao iz svog stana ili kuće, a spada u tu grupu”, kaže ona i najavljuje da je ovo ostavljeno za sutra, i ne uvodi se u ovom trenutku.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije