Uz Dan rudara: Bor će biti drugi proizvođač bakra i zlata u Evropi

Bor, S.M. – I ovog 6. avgusta, Dan rudara Srbije i Bora obeležen je svečano u krugu generalne direkcije kompanije “Serbia Zijin Cooper”” u prisustvu ministra rudarstva i energetike, Aleksandra Antića, čelnika lokalnih zejednica Bora i Majdanpeka i domaćina.

Generalni direktor “Serbia  Zijin Cooper”, Ximing Jian upoznao je goste sa odličnim radnim i poslovnim rezultatima koji su nastavljeni i u ovom polugodištu. Neto dohodak uvećan je 35,05 odsto, u rekonstrukciju pogona i povećanje proizvodnje investirano je 380 miliona dolara, u ekološke projekte izdvojeno je 35 i u donacije milion evra.To će omogućiti da Bor, uz podršku države Srbije, postane drugi proizvođač bakra i zlata u Evropi.

Ministar Antić je podsetio da je rudarstvo okosnica razvoja Republike i da je ovde ogroman rudarski potencijal, prvenstveno kada je reč o Boru i okolini i regionu Jadra. Ogroman doprinos ukupnom privrednom razvoju daje i Kolubara. Samo prošle godine u rudarska istraživanja uloženo je 140 miliona dolara. Ekspanzija se očekuje već iduće, 2021. godine kada će biti otvoren rudnik bakra i zlata Čukaru Peki.

-Naš strateški partner, kompanija Zijin, uspela je da uposli još nekoliko stotina radnika i sada ih je 5.500 koji imaju prosečnu zaradu od 92.000 dinara. Postignuti su i izvanredni rezultati u zaštiti na poslu, u radnim i proizvodnim efektima, rešavaju se postepeno i nasleđeni ekološki problemi. Država će ostati čvrst oslonac u daljim razvojnim projektima i siguran i snažan partner – rekao je Antić.

Tradicionalne godišnje nagrade “Inženjer Šistek” uručene su Marijani Miletić Filipovski, Nenadu Đorđeviću, Milanu Rangelovu i Slobodanu Mišiću.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije