U znak sećanja na Bobanu Momčilović Veličković

U znak sećanja na veliku šampionku, Bobanu Momčilović Veličković, objavljujemo članak našeg novinara iz dnevnog lista „Pravda“ od 22. februara 2012, pod naslovom “Bobana Veličković: U Boru se spremam za London”. Iste godine, od istog autora, objavljen je  i reporterski zapis sa Bobanom „Devojka – oka sokolovog“.

 

Rodni Bor, pa ni Srbija, nisu očekivali da će skromna studnkinja, dojučerašnji gimnazijalac, izviđač i košarkaška nada, povrh svega – zlatni strelac sa nedavnog prvenstva Evrope u Finskoj, tek „vizirani“ olimpijac i član „bronzane“ reprezentacije sa evropskog prvenstva, doneti nam toliko radosti i okititi se, u relativno kratkom vremenu, najsjajnijim sportskim odličjima. Malo ko je verovao da će mlada Boranka postati glavni adut državnog tima i, s puno opravdanja, prvi kandidat za medalju u Londonu  na predstojećim Olimpijskim igrama.

-Kao dete trenirala sam košarku, kao osnovac krenula sam u streljanu i tamo ostala. Streljana je moj život. Nisam pogrešila, volim vazdušni pištolj, poštujem i obožavam Jasnu Šekarić, i ceo naš tim. I ranije smo bili ekipa, sad smo tek pokazali da smo vrhunski i snažni. Roditelji su uvek imali razumevanja za moj sport i odlaske u prirodu i  bivake sa istraživačima. Danas im svima obećavam da ih neću izneveriti u Londonu. Ostajem u Boru, spremaću se u mojoj streljani koju mi je omogućila Opština i RTB Bor. Nema veće radosti za sportistu od toga nego kad dobije svoj „životni prostor“, ne mora nikog da čeka i moli za treninge. Nema stajnaja, idemo napred, putem uspeha. A u našoj borskoj streljani, tek će se okupljati mladi talenti – kaže Bobana spremajući se u holu opštinske zgrade za još jedan prijem i susret sa rukovodstvom grada.

Kada su je novinari pre pet godina susreli na Dubašnici, na bivaku borskih istraživača i više u šali pitali gde joj je pištolj, spremno je odgovorila:

-U džepu, u farmericama. Ne odvajam se ni u planini od njega…

Bobana je tih nedelju dana „punila baterije“ sa svojim vršnjacima na proplancima prelepog Homolja, družila se, pričala im kako osvaja jedno za drugom juniorsko zlato i srebro.

-Pre neku godinu izviđači su  imali svečanost  na izletišu Savača kraj Borskog jezera. Trebalo je da sa prvenstva Srbije u Požarevcu stignem na vreme i da zajednički proslavimo najveće izviđačko prznanje „Zlatni javorov list“. Zakasnila sam. Mnogo sam se sekirala. Provela sam besanu  noć. Posle smo razgovarali u našem izviđačkom taboru i dogovorili se da nigde ne žurim, da je važnije sakupljati medalje i nizati trofeje. Tad mi je načelnica Mikica Stepić otvoreno kazala: – Bobana, dete, ti si naš šampion. I izviđač, i na takmičenjima, i treninzima, i u odredu, samo tako nastavi, svi smo uz tebe. Te reči su mi dale polet, snagu, možda i mirnoću, jer imati rezumevanja od onih do kojih ti je stalo mnogo znači – priča 21-godišnja šampionka očigledno srećna što je „dete Bora“, grada koji je pomogao kad joj je bilo najpotrebnije.

Bobana godinama nije imala streljanu. Trenirala je u policijskoj i gimnazijskoj sali, na borskom Strelištu, snalazila se za vazdušni pištolj. Na takmičenjima je čekala da Šekarićeva završi (seniorsko) gađanje, pa tek onda da uzme pištolj u ruke. Pre tri godine Opština Bor kupila je „oružje“ i od tada je, izgleda, krenulo nabolje.

-Hoću li se preseliti u Beograd? Sad ne mogu ništa da kažem, ali volela bih da ostanem u Boru. Ovaj grad nikad ne mogu da ostavim. Valjda je to ljubav – naglasi prvi olimpijac u istoriji grada bakra.

Na naše pitanje, da li se zaljubila, samo je strogo pogledala. I kao da je želela da kaže – ima vremena za sve, sad je Olimpijada najbitinija.

-Biće još zlata i medalja za Srbiju – prenesite svima – kratko naglasi Bobana Veličković dok su  blicevi oko nje sevali kao nikada ranije.

ZLATO NAJBOLJOJ

Blagoje Spaskovski, direktor RTB Bor, podario je Veličkovićkoj, na konferenciji za  medije, zlatnik uz napomenu da „zlato pripada zlatu“. Predsednik Opštine Bor, Nebojša Videnović, uručio je šampionki kovertu s novcem poterebnim za „olimpijske troškove“.

(Pravda, B.Filipović, 22. februar 2012.)

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije