U ZLOTU PROTEST PROTIV GRADNJE MINI HIDROELEKTRANA

Bor – Zlot, S.M. – Nakon nedelju dana građani Zlota ponovo će se okupiti na protestnom zboru (subota, tačno u 12 sati) u bioskopskoj sali u centru sela kako bi javno iskazali neslaganje sa najavljenom gradnjom mini elektrana na Zlotskoj reci, ali i na ostalim rekama u istočnoj Srbiji. Prvi skup održan je prošle subote zajedno sa meštanima Sumrakovca gde je zauzet stav da će se meštani  oba sela svim sredstvima boriti protiv gradnje mini elektrane u svom ataru.

Milivoje Janošević

-Sprema se gradnja novih malih elektrana i na Belom i Crnom Timoku i na Beljevinskoj reci i još nekim vodotokovima. Posedujemo ceo materijal o tom poduhvatu. To je ekološko uništenje našeg kraja koji je vekovima koristio ove rečne tokove za pijaću vodu, napajanje stoke, za zalivanja bašta i njiva. Svaka elektrana ugroziće protok vode kroz cevi najmanje dužine dva kilometra. Doći će i do uništenja biljnog i životinskog sveta. U Valakonju je centrala već završena, ali to je posebna priča. Nas niko nije kontaktirao, niti investitore zanima šta je naš interes. E, to neće moći tako, pa makar Zlotsku reku branili i poslednjim atomima snage – kaže Milivoje Janošević, predsednik Obora za zaštitu Zlotske reke i odbornik u Skupštini grada Bora.

Janošević je za naš medij napomenuo da samo sa izvorišta Zlotske reke grad Bor godišnje  potroši 2,5 miliona kubika zdrave pijaće vode. Ova pitoma, živopisna planinska reka često je punila i Borsko jezero kad leti nastanu najjače suše i – rečju – “znaćila je život sela”.

Za sada nema ostalih zvaničnih informacija, prvenstveno ko su investitori i ko im je odobrio da se “usele” na tuđi prostor.

 

Foto: Izgradnja mini hidroelektrane na Crnom Timoku kod sela Valakonje

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije