U NEDELJU, 4. NOVEMBRA, IZBORI ZA SAVETE NACIONALNIH MANJINA

Bor, S.M. – Na sutrašnjim redovnim izborima za savete nacionalnih manjina (nedelja, 4. novembar) u posebnom biračkom spisku u celoj Republici Srbiji upisano je ukupno 507.183 birača. Srbija će birati savete za 22 nacionalne manjine. U savetima treba da bude najmanje 15, a najviše 35 članova.

U istočnoj Srbiji posebno interesovanje za izbore vlada u vlaškoj populaciji. Za vlašku manjinu proglašene su dve izborne liste: “Vlasi za Srbiju” (nosilac liste je predsednik Opštine Kučevo, Nebojša Janošević) i Udruženje građana “Gergina” iz Negotina (nosialc liste je dr Siniša Čelojević). Na obe liste je po 23 kandidata.

Na primer, u posebnom biračkom spisku u Negotinu upisano je 3.307 birača koji će glasati na deset biračkih mesta. Najviše je Vlaha – 2.547, Rumuna 579, Roma 128, Bugara 45…

Zanimljivo je da Vlaška narodna stranka dr Predraga Balaševića bojkotuje ove izbore smatrajući da neće biti “fer i pravedni” o čemu su detaljno obavestili javnost na nedavnoj konferenciji za medije.

Zvanični rezultati ovih izbora biće objavljeni 8. novembra.

-Izbori su na četiri godine i mi smo spremni da ostvarimo osnovne ciljeve: jačanje identiteta Vlaha, formiranje najpotrebnijih institucija, uvođenje vlaškog jezika u škole i veća zastupljenost u medijima. Glasaće se na celoj teritoriji gde žive Vlasi, što je od posebnog značaja – izjavio je aktuelni predsednik Vlaškog nacionalnog saveta sa sedištem u Petrovcu na Mlavi, Radiša Dragojević.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije