U KANADI SE VODI KRIVIČNI POSTUPAK PROTIV “LAVALINA” KOJI JE GRADIO BORSKU TOPIONICU

“Insajder” je objavio tekst sa nalovom “U Kanadi istraga protiv “Lavalina”, saradnja Vlade Srbije sa tom kompanijom neispitana”, u kome se naglašava da je “Lavalin”, između ostalog, bez tendera 2010. godine dobio gradnju nove Topionice bakra u RTB-u. Podseća se da nije samo u pitanju dobijanje posla u direktnim pregovorima i bez tendera, nego je i cena izgradnje metalurških pogona u Boru, u roku od tri i po godine – utrostručena, sa 100 na 300 miliona evra. Nažalost, konstatuje se, da nadležne institucije još nisu utvrdile kako je i zašto došlo do tako nekontrolisanog povećanja troškova.

Po pisanju uglednog britanskog “Gardijana”, državno tužilaštvo u Kanadi istražuje poslove “SNC Lavalina”, ali i davanje mita porodici Muamera Gadafija u Libiji od 48 miliona dolara kako bi se dobili unosni poslovi, a sve vezano za period od 2001. do 2011. godine.

Celu aferu oko načina poslovanja ove velike kanadske kompanije, dodatno je zakomplikovalo javno svedočenje bivše državne tužiteljke, koja je optužila premijera Džastina Trudoa i njegove saradnjike, da su pokušali da izvrše pritisak na nju čak i uz “ prikrivene pretnje” da se odustane od krivičnog gonjenja SNC Lavalin.  Sve ove optužbe, kanadski premijer je demantovao. U međuvremenu su dvojica njegovih savetnika podnela ostavku.

Insajder posebno naglašava svoj serijal od tri emisije u kojem je objavljen materijal o “nekontrolisanom trošenju para i suspendovanju Zakona o javnim nabavkama”, kao i Lavalinovom dobijanju izrade Studije izvodljivosti projekta nove Topionice i Fabrike sumporne kiseline bez ekonomske analize isplativosti celog projekta, što je još, prema mišljenju ekonomista, neshvatljivo.

Kada su ovi poslovi sklapani sa našim Ministarstvom ekonomije na čelu tog minsitarstva bio je ministar Mlađan Dinkić, kasnije se tu našao i zamenik mu, Boranin, Nebojša Ćirić. Dinkić je, kako navodi Insajder, o svemu tome ranije davao izjave u policiji, ali do danas nema informacija da je nešto konkretnije učinjeno u rasvetljavanju ove, još jedne afere vezane i za RTB Bor i Vladu.

 

 

Izvor: insajder.net

Foto: D.Popaz, Svečanost povodom otvaranja radova na izgradnji nove Topionice u Boru 2010. godine

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije