U Boru zagađenje sumpor-dioksidom daleko ispod dozvoljenog

Šestomesečni izveštaj o kvalitetu vazduha u Boru sačinjen na osnovu podataka koje su zabeležile automatske merne stanice u gradskom parku, Brezoniku, Slatini i kod Instituta za bakar pokazao je da je zagađenje sumpor-dioksidom u ovom periodu bilo manje i od istorijskog minimuma zabeleženog prošle godine.

Naime, tada je prosečna koncentracija SO2 u vazduhu bila 43,6 mikrograma po kubnom metru.

Uredba o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha toleriše godišnju graničnu vrednost sumpor-dioksida od 50 mikrograma po metru kubnom vazduha, a u prvoj polovini ove godine prosečna koncentracija bila je 38,51.

– Iz ustanovljenih merenja potpuno je jasno da je trend smanjenja prosečne koncentracije sumpor-dioksida u Boru očigledan i značajan, a što je najvažnije, ima tendenciju daljeg opadanja – kaže pomoćnik direktora RTB-a za zaštitu životne sredine Dušanka Miljković.

Prema rečima Dušanke Miljković, grafički prikazi sa mernih stanica, koje su uključene u državnu mrežu Agencije za zaštitu životne sredine, pokazuju da ni u jednom mesecu nije bilo prekoračenja godišnje granične vrednosti, iako je reč o periodu u kojem meteorološke uslove dodatno pogoršava uticaj gradske toplane i ostalih grejnih agregata.

 

 

Izvor: danas.rs

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije