U BORU UKUPNO 163 OBOLELA OD KORONAVIRUSA. I DESET ZDRAVSTVENIH RADNIKA ZARAŽENO

Bor,S.M.-Prema rečima nadležnih u gradskim zdravstvenim institucijama, epidemiološka situacija na teritoriji grada Bora је bez promena,i dalje je nesigurno i nestabilno. Prvi razlog je – veliki broj novoregistrovanih slučajeva koronavirusa u odnosu na prethodne nedelje.Trenutno su, prema podacima Zavoda za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru, ukupno 163 osobe pozitivne na virus, a od poslednjih informacija registrovano je 16 novih slučajeva. Istovremeno se  oporavilo deset osoba. Kako obaveštavaju iz gradskog Štaba, većina novoobolelih je u kućnoj izolaciji, na terapiji i pod nadzorom lekara.  Među obolelima je i petoro dece školskog uzrasta sa blagom ili asimptomatskom kliničkom slikom.

„Činjenica je da u prethodna dva dana imamo manji broj novoobolelih, ali je taj broj i dalje veliki kada uzmemo u obzir sve mere kojih bi trebalo da se pridržavamo. U svim uzrastima postoji kršenje propisanih mera zaštite od virusa.“, ističe epidemiolog Doma zdravlja u Boru, dr Javorka Stankulić.

Trenutno se čekaju rezultati na prisustvo virusa kod 42 osobe, dok je u toku današnjeg dana uzeto još 32 brisa.

Kada je reč o situaciji na Odeljenju pedijatrije u borskom Domu zdravlja, gde je virus potvrđen kod nekoliko zdravstvenih radnika, direktor ove zdravstvene ustanove napominje da odeljenje nije zatvoreno i da na njemu trenutno rade četiri dečja lekara.

 „Tačno je da je deset zdravstvenih radnika na Odeljenju pedijatrije u Domu zdravlja zaraženo virusom, međutim, svi su sa blažom kliničkom slikom i nalaze se u kućnoj izolaciji. Testirani su svi radnici u toj službi, a ukoliko bude bilo potrebe, u posao ćemo uključiti i lekare opšte medicine“, istakla je dr Vesna Radosavljević, direktor Doma zdravlja.

Na Grudnom odeljenju Opšte bolnice u Boru trenutno se nalazi 20 bolesnika, od kojih je 13 pozitivno na virus, dok se za troje čekaju rezultati.

Tokom jučerašnjeg dana u kovid ambulanti zabeleženo je 82 pregleda od kojih su 40 kontrolni.

„Nisu svi pacijenti koji dođu na pregled u kovid ambulantu zaraženi virusom. Ima i onih koji su tretirani kao sumnjivi, ali je test pokazao da ne postoji prisustvo virusa.“, podseća dr Radosavljević.

Kovid ambulanta će za vreme vikenda i predstojećeg državnog praznika raditi od 7 do 20 časova.

Od početka pandemije na području grada zabeleženo je 500 slučajeva virusa, 326 osoba je izlečeno, a deset je, nažalost, preminulo zbog posledica virusa.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije