U BORU POSKUPLJUJU KOMUNALNE USLUGE – NAJVIŠE SKAČU CENE VODE I GREJANJA

Bor, S.M. – Članovi Gradskog veća Bora, na sutrašnjoj sednici, odlučivaće o davanju saglasnosti na utvrđivanje cena usluga sakupljanja i odvoženja smeća, potrošnje pijaće vode i toplotne energije. Javna preduzeća: “3. oktobar”, Vodovod i Toplana pipremili su, zajedno sa gradskim službama, obrazloženja koja će se, nezvanično saznajemo, zasnivati na neophodnoj potrebi za novim, većim cenama. O novim cenama komunalija odavno se razmišlja i trebalo je duže vreme da se prođe i kroz najoštriju “političku prizmu” razmatranja, pogotovo što ova preduzeća očekuju i subvencije iz lokalnog budžeta u ovoj godini. Istovremeno, reč je o javnom sektoru koji, uz pola milijarde finansijske dubioze Apotekarske ustanove, ne može lako da ispliva iz dugogodišnjih dugova. Na dnevnom redu je i davanje saglasnosti o visini cene usluga Pedagoške ustanove “Bambi”.

Iako su predlozi za poskupljenja još nepoznati, doznajemo da je moguće uvećanje cene grejanja za – 17 odsto. Postoje navodno i predlozi da crvena linija poskupljenja ne pređe 20 procenata. Hoće li se bar deo dugovanja pokriti novim cenovnicima ostaje da se vidi. Ukoliko bi i država rešila, kao što je to nekada činila RTB-u, da otpiše dugove za struju Toplani i Vodovodu – ceo problem bi bio relativno brzo rešen. Ukupna dugovanja javnog sektora u Boru prelaze 3 milijarde dinara.

Preostaje da konačnu odluku o novim cenovnicima donesu odbornici Gradske skupštine koji bi trebalo da zasedaju do kraja ovog meseca.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije