U Boru odlučili: “SAVAČA” MENJA VLASNIKA, DVORAC PRED OBNOVOM, U PLANU NOVA TOPLANA

Bor, S.M. – Toplana od početka rada, prevashodno od kada je pod okriljem lokalne zajednice, pravi gubitke i loše posluje. Zato smo rešili da pokušamo sa idejom gradnje nove, ekološke Toplane kroz javno-privatno partnerstvo.Verujemo da će se naći zainteresovani da ulože u taj projekat, a kasnije da prodaju energiju po cenama koje se formiraju u lokalnoj samoupravi. Pokušaćemo da se kamata za dug za potrošenu struju od 450 miliona dinara otpiše, a ostale obaveze vraćali bi novi vlasnici na duži period. I Vodovod ima dug prema državi od 720 miliona dinara. Uostalom, za Toplanu naparavićemo studiju koja će pokazati sve parametre proizvodnje i poslovanja i o konačnom rešenju odlučivaće odbornici. Udruživanje privatnog i javnog sektora u gradnji kapitalnih objekata prisutno je svuda u svetu – obrazložio je gradonačlenik Aleksanadar Milikić na današnjoj sednici Skupštine grada Bora.

Dr Predarag Balašević je upozorio da će do ostvarivanja te ideje proći više godina, a to znači da će se nastaviti s gubicima i subvencijama. I ranije opštinsko rukovodstvo, podsetio je, još pre šest godina najavilo je gradnju nove Toplane i – ništa se nije dogodilo. Zato, bar zasad, treba tražiti izlaz u modelu koji će pomoći da se smanje gubici.

I odbornik Dragan Marković ukazao je na neke nedoumice, najpre kada je u pitanju privatni partner, jer loš primer iz susednog Zaječara sa firmom “Moravija” iz Češke ne uliva optimizam.

-Bitno je da se zna koji će se izvor energije koristiti, i da li je privatni partner već poznat (u slučaju gradnje Vetroparka na Crnom vrhu zna se privatna firma povezana sa vrhom vlasti). Pošto je reč o ogrmnoj površini, hoće li doći do masovne seče šuma na prostoru Bora, Žagubice i Majdanpeka? S obzirom da je Toplana u rekordnom finansijskom minusu koji se još i uvećava, zašto i ovde ne primenimo UPPR i da država oprosti i pokrije dugove. Ne zaboravimo da je naša opština oprostila dug bivšem RTB-u od ukupno 2,5 milijardi dinara, pa zašto se tako nešto ne bi primenilo i za borski javni sektor? Ovde je i vrelovodna mreža dotrajala, građani se sve više isključuju iz sistema grejanja, ugalj se nabavalja po partijskoj liniji, za poslednjih osam godina samo je na ime subvencija izdvojeno oko 800 miliona dinara. Ima tu dosta prostora da država reaguje i pomogne više nego do sada – smatra Marković i pita se – ko u Boru upravlja Domom kulture i kako se  koristi ova ustanova?

Gradonačelnik Milikić je objasnio da nije nikakav problem da se podnesu krivične prijave za svaku nezakonitost ukoliko za to ima razloga, počevši od nabavke uglja. A da se Toplana danas dovede u stanje pozitivnog poslovanja, to u ovoj zemlji niko ne bi uspeo. Posebno kad je i vrelovodna mreža u katastrofalnom stanju.

Odbornici su odlučili da se Omladinsko naselje “Savača” sa objektima izuzme iz gazdovanja Dečje ustanove “Bambi” i prenese na upravljanje gradu, odnosno Turističkoj organizaciji. Kako je objašnjeno, i dvorac Karađorđevića, nakon novog renoviranja iduće godine, trebalo bi da bude u sklopu turtističke ponude.

Odlučeno je i da se raspišu konkursi za direktore JKP “3. oktobar” i Zoološki vrt.

Gradonačelnik Milikić se zahvalio svim odbornicima koji su, uprkos pandemiji, došli na sednicu, posebno naglašavajući korektan odnos opozicije koja je, u većem delu sednice, držala kvorum.

Odbornici su minutom ćutanja odali poštu preminulom patrijarhu Irineju.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije