U borskom Institutu novo postrojenje za više zlata

Bor, S.M. – U borskom Institutu za rudarstvo i metalurgiju pušteno je u rad novo poluindustrijsko postrojenje za rafinaciju plemenitih metala. Poznato je da u talogu mulja koji nastaje u procesu topljenja bakra ostaju izvesne količine zlata, srebra, molibdena, selena i drugih plemenitih metala, a ovo postrojenje namenjeno je njihovom izdvajanju.

U procesu rafinacije pojavljuju se i štetni gasovi. Nova, savremena oprema, nabavljena iz inostranstva, ima za cilj da smanji emisiju štetnih gasova na radnu i spoljnu sredinu. Prema rečima dr Mileta Bugarina, direktora ove ustanove, za emisiju RTS-a “Ovo je Srbija”, novo najsavremenije postrojenje povećaće kapacitet i iskorišćenje plemenitih metala iz mulja, a ekonosmki efekti pružaju mogućnost za zapošljavanje novih, mladih i talentovanih stručnjaka.

Nema sumnje da se ova borska ustanova nalazi na sigurnom putu novih naučnih izazova i dostignuća, što potrvrđuju i nedavna priznanja dodeljena od strane Instituta za menadžment ljudskih resursa. Podsećanja radi, borski Institut dobitnik je Nagrade za najbolju strategiju za transformaciju preduzeća, dok je direktor dr Mile Bugarin laureat Nagrade za najboljeg direktora organizacije u Srbiji u 2019. godini i Zlatne nagrade za postavljanje najviših standarda, normi i praksi u vođenju organizacije i zaposlenih u Srbiji u 2019. godini.

 

Foto: RTS Youtube/Printscreen

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije