Toplica Marjanović, ekološki ekspert: ZIĐIN JE DUŽAN DA POŠTUJE PROJEKTNE KAPACITETE TOPIONICE I DA PRERAĐUJE KVALITETNE SIROVINE

Bor, S.M. – U sklopu akcije “Mladi protiv aerozagađernja”, tim neformalne grupe “Mladi menjanju” intervjuisao je dipl. inž. Toplicu Marjanovića, eksperta za ekologiju koji je ceo radni vek proveo na najodgvornijim mestima u oblasti zašttite životne sredine u RTB-u Bor i koji je jedan od glavnih kreatora lokalnog i regionalnog ekološkog akcionog plana.

Poučen i iskustvima sa mnogbrojnih naučnih skupova i posebno u ličnom angažovanju u organizaciji Mladih istraživača Srbije i u višedecenijskom najvećem zagađivaču vazduha, borskoj Topionici i rafinaciji, Marjanović zaključuje – da bi se samo striktnim poštovanjem korišćenja projektnih kapaciteta dograđene, rekonstruisane – ne i nove, najsavremenije kako je javnosti saopšteno – metalurgije zaustavilo prekomerno zagađenje atmosfere iznad Bora i okoline (proces zagađenja je i danas u dužini od najmanje deset kilometara). Uz sve to potreban je i odgovarajući standard sirovina za savremenu tehnologiju topljenja.

-Građani Bora osećaju sumpor-dioksid i reaguju, ali su neuporedivo opasniji teški metali koji se ne primećuju. Prosečna godišnja koncentracija, na primer, arsena veća je 100 puta na pojedinim mernim mestima. Zato i nije čudno što je Bor, po poslednjim merenjima Agencije za zaštitu životne sredine, u trećoj, najgoroj grupi zagađenosti vazduha. Nekada je u Borskom upravnom okrugu bilo pet ekoloških inspektora, danas je samo jedan. Javnost, nažalost, ne zna ni šta tačno rade zagađivači na zaštiti životne sredine koja je takva kakva jeste – naglašava Marjanović pitajući se zašto na kraju poslednjeg protesta u Boru nije bilo zvaničnih zahteva ni prema državi ni glavnom lokalnom zagađivaču.

Na pitanje – da li je pokušao da svoja iskustva, predloge i ideje iznese kompaniji ZiĐin kako bi se popravila nepovoljna ekološka slika, sagovornik grupe “Mladi menjaju” odgvorio je: – Predložio sam toj kompaniji niz mera za zaštitu životne sredine u Boru još pre godinu dana, oktobra prošle godine, i do danas – nema odgvora.

– Shvatio sam takav gest kao lično poniženje, i takakv postupak ne mogu da shvatim – rekao je Marjanović.

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije