TENDER ZA STRATEŠKOG PARTNERA RTB-u „BOR“ U MAJU – NEMA VIŠE ODLAGANJA!

Kopaonik, S. M. – RTB Bor trebalo je da dobje strateškog partnera do kraja prošle godine, pa je tender produžen do kraja marta, a sada je „zakazan“ za maj ili jun. Izgleda da je ovo poslednji rok i da će, kako je najavila i premijerka Ana Brnabić, konačna sudbina borskog kombinata bakra biti rešena do kraja 2018.

-Očekujemo da se na tender u maju ili junu javi više moćnih kompanija iz Rusije, Kine i Kanade. Prednost će imati kompanija koja ispuni glavni uslov – investira u rudarsku proizvodnju 300 do 330 miliona dolara. Srbija je postala atraktivna zemlja za strana ulaganja i to je još jedna od pogodnosti za „Bor“ – rekao je na Biznis forumu na Kopaoniku ministar rudarstva i energetike, Aleksandar Antić.

U razgovoru sa novinarima RTS-a, prvi čovek Fiskalnog saveta, profesor Pavle Petrović izjavio je na Biznis forumu da se RTB-e stabilizuje, ali to ne znači da ne treba odgovornije nego do sada rešavati taj problem. Bez obzira na bolje poslovanje i veću proizvodnju i posebno povoljnu cenu bakra na svetskom tržištu, glavni problem su – investicije u rudarstvo. Dok se ne otvore nova rudna ležišta i postojeća ne rehabilituju, neće biti ozbiljnjijeg pomaka. Ni država ni RTB-e ne mogu da obezbede potrebna ulaganja u ceo kompleks i jedini je izlaz u pronalaženju strateškog partnera. Odugovlačenje kakvo jer bilo do sada, podsetio je Petrović, ne rešava problem i s tom praksom moraćemo da prekinemo.

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije