Svetski dan deteta: Neophodnost većeg ulaganja u decu. Pametno i bezbedno na internetu

U Srbiji 8,4 odsto dece živi u apsolutnom siromaštvu, a čak 30,2 odsto dece živi na liniji siromaštva, saopštio je UNICEF povodom obeležavanja Svetskog dana deteta.

Po tim podacima, skoro 20 odsto dece nije primilo sve vakcine, blizu 30 odsto dece mlađe od pet godina nema adekvatnu ishranu, a 50 odsto dece uzrasta od tri do pet godina ne ide u vrtić.

Samo devet odsto najsiromašnije dece i šest odsto dece iz romskih naselja pohađa vrtiće.

Navedeno je da skoro 80 odsto dece koja žive u ustanovama su deca sa smetnjama u razvoju, a da je više od 40 odsto dece izloženo nasilnim metodama, disciplinovanja kod kuće koje negativno utiču na njihov razvoj.

UNICEF podseća da će danas na Svetski dan deteta, deca širom sveta, pa tako i u Srbiji, ukazati na najveće probleme sa kojima se suočavaju.

Istovremeno, Mreža organizacija za decu Srbije saopštila je da je trećina dece u Srbiji u riziku od siromaštva, a da su najviše pogođene porodice sa dvoje i više dece gde je najčešće nosilac porodice nezaposlen.

Dečiji dodatak prima oko 28 odsto dece, skoro svako četvrto dete.

U Srbiji samo devet odsto najsiromašnije dece i šest odsto dece iz romskih naselja pohađa vrtiće, i to u poređenju sa 82 odsto dece iz bogatijih domaćinstava.

Mreža organizacija za decu Srbije podseća na neophodnost većeg ulaganja u decu i poziva Vladu da uspostavi “budžet po meri deteta” sa jasno vidljivim izdvajanjima za decu i da unapredi i usvoji Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom. Na Vladu se apeluje da obezbedi finansijske, obrazovne, socijalne i zdravstvene programe podrške najugroženijim porodicama gde su deca u riziku od izdvajanja, unapredi sistem podrške za decu koja žive u uslovima siromaštva i poveća dostupnost obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj zaštiti.

“Pametno i bezbedno za decu u digitalnom okruženju”

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić saopštila je, povodom Međunarodnog dana deteta, da je digitalno nasilje jedan od najvećih problema sa kojima se deca susreću u savremenom dobu, ističući da je shodno tome podizanje nivoa bezbednosti dece u digitalnom okruženju prioritet u aktivnostima tog Ministarstva.

Istakla je da je Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu razvio novu digitalnu platformu za pružanje saveta i prijavu štetnih i uznemirujućih sadržaja na internetu – sajt Pametno i bezbedno, podsetivši da se svi građani mogu obratiti Centru i na broj telefona 19833.

 

 

Izvor: Mondo, Agencije, RTS

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije