Sutra je Petrovdan: PREVODSKI POTOK U DONJOJ BELOJ RECI NIJE ZABORAVLJEN…

Bor, S.M. – Ustanički i istorijski Prevodski potok, u ataru Donje Bele Reke, decenijama je, do pre neku godinu, na Petrovdan, 12. jula, dočekivao stotine i hilajde Borana i Zaječaraca, pa i naroda iz cele Timočke Krajine. Nisu izostajali, kao 2014., ni gosti iz Beograda, iz Ministarstva za rad i boračka pitanja i SUBNOR-a Srbije. Umesto okupljanja kod partizanske pojate, kraj skrajnutog u gustoj šumi potoka, cela manifestacija (narodni višeboj, nastup folklornih grupa, izbor Prevodske lepotice, polaganje venaca na spomen obeležje, istorijski čas u partizanskoj spomen kući) premestila se u centar sela u sklopu tradicionalnih “Susreta sela”. Kao da se zaboravilo da je na tom mestu,10. jula 1943. godine, junački se boreći protiv okupatora i domaćih izdajnika, poginuo jedini Rom narodni heroj u celoj narodnooslobilačkoj borbi, Stevan Đorđević Novak, poznat i po nadimku Ciganče, rodom iz knjaževačkog sela Radićevca. Sa njim je, na Prevodskom potoku, istog dana, poginuo i prvoborac Borivoje Colić Joca. U žestokoj brobi, nedaleko odatle, živote su izgubili i partizanski borci Milan Vasić Perica i Predrag Kostić Veljko. Stradali su, u blizini, i mladići iz obližnje Rgortine, Borislav Milenković Srđa i Borivoje Tomić Ika (godinama u parku kod Udruženja penzionera u glavnoj ulici nema njihovih bista, stoji samo postolje).

Donja Bela Reka je jedno od retkih sela u Srbiji koje su fašisti dva puta palili i dva puta bomardovali. Zato je nemoguće zaboraviti i brdo Topla u tom krajoliku, gde je stradalo deset partizana, čak šestorica iz kuće Mladenovića. O spomeniku u Topli brine porodica Đorđević koja je te, 2014, nakon 20 godina, dostojanstveno dočekala predstavnike boračkih organizacija Bora, Zaječara, Pirota, Sokobanje i Beograda, ugostila ih i pokazala kako se predano čuva kameni beleg i sećanje na žrtve iz NOR-a.

Sutra će delegacija Grada, boračkih i romskih organizacija Bora, položiti cveće i vence na spomenik u Prevodskom potoku i prekinuti višegodišnju pauzu i ćutanje o jednom herojskom vremenu kad se sloboda plaćala životima. Sećanje na rodoljube stradale u Donjoj Beloj Reci i okolini je, bez svake sumnje, svetao primer negovanja revolucionarnih i slobodarskih tradicija naroda ovog kraja.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije