Stara planina spremno čeka turiste

Mesec i po dana pre zvaničnog početka zimske turističke sezone, na Staroj planini spremni su za domaće i strane goste, koji su već rezervisali smeštaj. Sanacija svih prilaznih puteva do tog planinskog centra na istoku Srbije nedavno je zavšena, postavljena je prva meteorološka stanica, a ono što nedostaje, jeste sneg.
Sa novog auto-puta ka istoku, do poznatog skijališta može se preko Pirota i Temske ili kroz Svrljig i Kalnu novim asfaltom do samih vrhova Balkana. One koji dolaze iz pravca Knjaževca čeka 20 kilometara novog puta, sa saobraćajnom i turstičkom signalizacijom.

“Sa zadovljstvom možemo da vidimo da se u kuće onih čiji su dedovi davno napustili ova potplanisnka sela sada vraćaju unuci koji vide tu neku svoju egzistenciju i traže svoju životnu šansu”, kaže Milan Đokić, predsednik opštine Knjaževac za RTS.

Jedini hotel na planini otvoren je cele godine. O njemu sada brine država. Leti je ovde zaposleno 100 ljudi iz kraja, zimi dvostruko više.

“Letnju sezonu smo zavšili tako što smo napravili najbolje moguće uslove. Gosti nas konstantno hvale, a mi smo napravili 40 miliona dinara dobiti. Idemo u zimsku sezonu gde već sada imamo rezervisano za 700.000 evra.”, kaže Goran Karadžić za RTS, direktor Kompanije SP Rizort-hotel Stara planina.

Od Stare planine poslednjih godina mnogi dobro žive. Stare kuće pretvaraju se u gostionice, konake, a niču i etno sela. Svrljižani, koji su na putu ka Babinom Zubu, udružuju se u turističku zadrugu koja im uz stočarstvo donosi dobru zaradu.

Zimska turistička sezona na Staroj planini počeće narednog meseca kada će u rad biti puštena gondola. Oni koji će ove zime do Stare planine, zahvaljujući novim, asfaltiranim putevima mogu preko Babinog Zuba brže i beznednije.

 

 

Izvor: rts.rs

Foto: Youtube/ prtsc

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije