ŠTA JE SVE VIĐENO TOKOM KONTROLE BOLNICA U SRBIJI?

Opraštanja nije bilo tamo gde su uočene nepravilnosti u vođenju medicinske dokumentacije, loši higijenski uslovi, propusti u stručnom radu, opremljenosti klinika i u odnosu prema pacijentima, objašnjavaju u kabinetu ministra Lončara po kojim kriterijumima je smenjeno deset direktora zdravstvenih ustanova, demantujući da su se na udaru našli kadrovi koji nemaju partijsku knjižicu SNS-a.

Smena deset direktora opštih bolnica širom Srbije nije čistka stranački „nepodobnih” rukovodilaca – kategorički tvrde u Ministarstvu zdravlja, odgovarajući na komentare u javnosti da su se na udaru našli kadrovi koji nemaju partijsku knjižicu SNS-a.

Na pitanje „Politike” po kom kriterijumu je baš ovih deset direktora brzopotezno smenjeno, dok su se drugi „provukli” uz obavezu da u roku od dve nedelje otklone uočene nedostatke, iz kabineta ministra Lončara nam je odgovoreno da opraštanja nije bilo tamo gde su uočene nepravilnosti u vođenju medicinske dokumentacije, loši higijenski uslovi, propusti u stručnom radu, opremljenosti klinika i u odnosu lekara prema pacijentima.

Podsećamo, kontrola opštih bolnica u unutrašnjosti Srbije počela je prošle srede, povod je bila tragična smrt osmogodišnjeg dečaka iz Loznice usled pogrešnog lečenja, a u nadzor su poslati najbolji lekari iz četiri beogradska klinička centra, svih kliničkih centara u Srbiji i dve najveće dečje bolnice.

Kako navode u kabinetu ministra zdravlja, lekari-inspektori u bolnicama su videli mnoge nepotpisane lekarske liste, istorije bolesti bez pečata lekara, opremu koja se ne koristi… U jednoj od kontrolisanih bolnica, zbog nedostatka dela opreme za anesteziju, porodilište je jednostavno zatvoreno!

U višednevnoj kontroli, saznajemo, timovi su obišli svih 45 opštih bolnica i njihova isturena odeljenja i ogranke. U Ministarstvu zdravlja kao ustanove u kojima je zatečeno dobro stanje izdvajaju opšte bolnice u Leskovcu, Užicu, Kraljevu…

Na našu primedbu da među smenjenim direktorima nema nijednog s područja Vojvodine, objašnjeno nam je da su na čelo tamošnjih bolnica rukovodioci postavljeni pre dva, tri meseca, pa im je zbog toga „dat popust”. Međutim, u Lončarevom kabinetu kažu da je stanje i u tim zdravstvenim ustanovama na granici alarmantnog, čak toliko da je prof dr. Dragoš Stojanović, direktor KBC „Zemun”, morao da hitno interveniše i pomogne zbrinjavanje pacijentkinje na urgentnom odeljenju bolnice u Pančevu, gde je poslat da obavi nadzor.

Da je, iako zakazana u kratkom roku, inspekcija temeljno obavljena, pokazuje primer bolnice u Kruševcu, gde je tokom subote i nedelje nadzor obavilo čak 23 lekara, sa kojima je bio i državni sekretar Berislav Vekić.

Neki od smenjenih direktora s kojima smo juče razgovarali kažu da su o svom razrešenju saznali iz medija, ali ističu da će se povinovati ministrovoj odluci i pre nego što im stigne zvaničan dopis. Ipak, zameraju da su timovi lekara poslatih u inspekciju koristili različite aršine u oceni nedostataka u bolnicama.

U Ministarstvu zdravlja napominju da će novi timovi najiskusnijih i najboljih lekara obaviti i nadzor domova zdravlja, a izveštaje će podneti ministru Lončaru do 28. oktobra.

Smenjeni direktori:

dr Igor Maljković, v. d direktora Opšte bolnice Bor

dr Slobodanka Jotić, direktorka OB Kruševac,

dr Miro Lazarević, v. d. direktora OB Gornji Milanovac

dr Biljana Paraskijević, v. d. direktora Zdravstvenog centra Negotin

dr Vladimir Stamenković, v. d. direktor Zdravstvenog centra Vranje

dr Goran Blagojević, direktor Zdravstvenog centra Aranđelovac

dr Zoran Milošević, direktor OB Majdanpek

dr Dobrivoje Grujičić, direktor OB Valjevo (na lični zahtev)

Opšta bolnica u Negotinu nije imala direktora, pa će na to mesto konačno sada biti imenovan rukovodilac, dok direktora Očne klinike u Nišu razrešava Klinički centar Niš.

 

Izvor: politika.rs

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije