SPORTSKI CENTAR BOR – NAŠA DRUGA KUĆA

Bor, S.M. – Kada je 1987. godine otvoren kompleks sportskih terena i objekata – Sportsko rekreativni centar pod imenom „Mladost“, postao je druga kuća mladih, stecište ne samo sportskih zbivanja nego i kulture i zabave. Prvi direktor Aleksandar Aca Urbanović potrudio sa da otvaranje velelepne građevine bude toliko pompezno da je celo glavno zdanje razgledao i državni vrh Srbije na čelu sa Slobodanom Miloševićem. Tada je prvi čovek Srbije, bez dvoumljenja, sa  velike terase, videviši otvorene bazene, u dahu rekao:

-Pa, ovo je fantastično. Ni prestonica nema ovakvu lepotu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tih godina „Mladost“ je  pod „bakarnu kupolu“ dovodila ne smao najistaknutije sportiste i sportske klubove, nego i najpoznatije muzičke, pevačke, igračke i baletske grupe, od Meksika do Rusije i Ukrajine. Organizovani su vrhunski sportski i zabavni spektakli i revije boksa, košarke, rukometa, borilačkih veština. Marljivi i preduzimljivi direktor Urbanović sređivao je i farbao tribine, postavio jedan od prvih i najvećih tobogana u zemlji, izgradio „Kapiju Bora“… Uz sve to strogo je držao higijenu da je ceo objekat ličio na najprostraniju apoteku. U sastavu SPC „Mladost“ radio je i hotel „Jezero“ na Borskom jezeru, a preuzeta je i briga nad sportskim aerodromom.

Posle legendarnog Ace Urbanovića, uz nesebičnu asistenciju profesorke Danije Nikolić, promenilo se, kako je koja dolazila politička garnitura, ko zna koliko direktora. Danas je na kormilu ustanove ambiciozna i marljiva Bojana Dlbokić Dubočanin, nekadašnji sportista i direktor. Ona je uverena da će Sportski centar Bor i dalje biti domaćinski održavan i u funkciji svih građana, s mogućnostima da organizuje i najveće sportske turnire kakvi su i bili poslednje dve godine (vaterpolo seniorski i juniorski predolimpijski i predsvetski turniri).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Detalj sa predolimpijskog vaterpolo turnira 2016.

-Osposobili smo veliku dvoranu za evropska takmičenja. Iduće godine promenićemo parket, kupili smo najneophodnije rekvizite za odbojku, košarku i rukomet, uskoro otvaramo zatvorene plivačke bazene, do sredine novembra proradiće i ski-staza na Crnom vrhu. Naši ljudi čuvaju imovinu i staraju se i o aerodromu. Moramo investirati i u popravku krova na hali. Odlično sarađujemo sa opštinom i celim javnim sektorom. Kuglana ostaje da se završi po propisnim standardima. Balon sala je u funkciji. Klizalište će biti kod fontane, na ulazu na otvorene bazene. Pokazaćemo da radom i odgovornošću možemo biti primer za ugled celoj zemlji. Jer, Bor je bio grad sporta i, ukoliko i naš Centar radi kvalitetno, ostaće i ubuduće. Preostaje da se pozabavimo i popularizacijom i promocijom sporta, nedostaju medijski sadržaji kako bi najmlađe podstakli da na vreme krenu u svet sporta – kaže Dlbokićka napominjući da lokalna samouprava za Sportski centar izdvaja godišnje prosečno 120 miliona dinara, što je dovoljno uz stalnu podršku i razumevanje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bojana Dlbokić Dubočanin, direktor SPC “Mladost”

Dlbokićka podseća i na to da izlazak borskog sporta u Evropu ( rukometašice se takmiče u Kupu Evrope) predstavlja dodatnu obavezu za nju i njen tim, jer bez odgovarajućih uslova i maksmimalnog održavanja svih objekata nema ni rezultata, niti evropskog ugleda i uticaja.

Važno je da znamo, napominje naša sagovornica, čime raspolaže Ustanova Sportski centar Bor, koji su objekti i tereni građanima i sportistima na usluzi. Evo osnovnih podataka…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Borski aerodrom

Ceo Centar ima 12.000 kvadrata pod krovom i 27.000 kvadratnih metara sportskih terena. Sportska dvorana površine je 3.600 kvadrata, kapaciteta je 3.000 gledalaca na tribinama i 4. 000 mesta u parteru. Kompletno je opremljena za rukomet, košarku, odbojku, karate i džudo takmičenja, tenis. U teretani je 14 profesionalnih sprava za bodi bilding, fitnes i fizičke pripreme sportista. Mala dvorana ima mesta za 200 gledalaca. U kuglani su četiri automatske staze, 100 kvadrata je površine sa 50 mesta za gledaoce. Najhitnije je potrebno da se izgrade staze od segmetnih ploča. Pokriveni bazeni se prostiru na 3.600 kvadrata, tribine imaju 700 mesta, sauna je za deset korisnika. Na otvorenom je bezen olimpijskih razmera, mali bazen je za decu i neplivače sa toboganom, na tribinama je prostor za 1.500 gledalaca. Bife može da primi 80 gostiju. U balon sali su dva teniska igrališta, zagreva se tokom cele zime. Streljana je namenjena streljačkim klubovima. Na otvorenom su teniska igrališta sa tribinama za 100 mesta, te igrališta za sve male sportove sa tribinama za 2.000 gledalaca i osvetljenje sa 12 reflektora. Karting staza je namenjena rekreativcima, osvetljena je i jedna je od najvećih u zemlji. Skejt park zauzima 2.500 kvadrata i uz ostale sadržaje je najveći i najkompletniji na Balkanu. Reprezentativni restoran „Medalja“ može da primi 250 gostiju. Donji hol prvenstveno služi za sajmove, izložbe, stoni tenis. U izdvojenom odeljenju je teretana sa 20 profesionalnih sprava namenjenih za rekreaciju građana. U gornjem holu je 250 kvadrata za trenažne procese džudista, boksera, karatista. Posebnu atrakciju predstavlja jezero sa gejzirom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publika na juniorskom vaterpolo turniru, održanom ove godine na otvorenom bazenu

-Kućni red se najstrožije poštuje. Svaka ekipa ili program imaju svoj termin. Ovde se prosečno okupi između 200 i 300 ljudi, i radnim danima i vikendom. Troškove održavanja snosi naša ustanova, retko kad se naplaćuju ulaznice, ali i tad je to u režiji klubova. Kada se završi reorganizacija imaćemo 80 radnika. Oni mogu kvalitetno i blagovremeno da obavljaju sve poslove. Pokatakad se koriste i volonteri. Videćemo da sa Centrom za kulturu i Turisitičkom organizacijom, prevashodno leti na bazenima, održavamo i bogatije kulturno-zabavne programe. Naš cilj je da Sportski centar bude svakom Boraninu dostupan i da svako pod ovim krovom i na terenima nađe svoje mesto. Kao rekreativac, sportista, gledalac, sportski radnik. Ukoliko bi se konačno završila „Kapija Bora“, bez obzira ko bude gazdovao tim objektom, ovaj deo grada sa fudbalskim stadionom u zakupu i atletskim stazama u blizini, kao i privatnim hotelom Albo, postaje glavno stecište za okupljanje, rekreaciju, kulturne priredbe, zabavu i bavljenje sportom. Ono što su Arena i Sava centar za Beograd, mi smo za Bor, a delom i Timočku krajinu – uverava Dlbokićka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skejt park

NOVI KOŠEVI, GOLOVI…

Nakon 30 godina upotrebe starih „Elanovih“ koševa, 1. novembra stigli su i postavljeni najnoviji koševi. Kupljeni su i rukometni golovi, kao i odbojkaška oprema. Sve što je, pre mesec dana obećano, učinjeno je, tako da će prve naredne prvoligaške košarkaške i rukometne utkamice biti odigrane pod novim koševima i sa novim golovima.

OTVARAJU SE ZATVORENI BAZENI

Borani će već od petka, 3. novembra, i to besplatno, otvoriti novu sezonu kapanja na zatvorenim bazenima. Vrata bazena su radnim danima otvorena od 15 do 19, a vikendom od 11 do 19 sati. Cena je 150 dinara.

Objavljeno u sklopu projekta „Borski sport – od problema do vrhunskih rezultata“ koji sufinansira opština Bor. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije