SPAS JE NOVA TOPLANA NA GAS

Autor: D. Filipović

-Nedavnim “ispadanjem” jednog od dva kotla iz procesa proizvodnje došlo je do većeg zastoja u snabdevanju toplotnom energijom u gradu (od 15 sati do sutradan ujutru), tako da majstori i pored ogromnih napora nisu uspeli brže da osposobe kotao K1. Jer, dovođenje temperature na potrebni nivo ne može da se uspostavi za nekoliko sati iako je “havarija” otklonjena u najkraćem mogućem roku. Trenutno je najvažnije da imamo dovoljno uglja i da će grad biti kvalitetnio grejan do 15. aprila. Nego, suština problema nije u stalnim popravkama i većim i manjim “krpljenjima” nego u zameni energenata i savremenijoj toplani na biomasu ili gas. U našu toplanu nije ozbiljnije ulagano 40 godina, ceo sistem je odavno dotrajao. Cevovod mora da se menja na puno mesta u velikoj dužini. Poslednje dve godine zamenili smo 180 prekidnih ventila, zamenjen je i vrelovod kod Sportskog centra, osvežavan je deo opreme, ali je sve  to nedovoljno i bez veće investicije nema ni neophodnog pomaka. Kada dođe do ispada  energetskog dela potrebno je najmanje dva dana da se dovede u prvobitno stanje. Tako je bilo krajem prošlog meseca što je iritiralo pojedine građane ionako nenaviknute na vanrednu situaciju. Od 2002. godine otkako je Toplana isključena iz sistema Termoelektrane Bor i od kada nema jeftinog grejanja na industrijsku paru, susrećemo se sa nemalim teškoćama. Ova sezona je uspešnija od poslednjih 15 i to mogu da dokažem. Naši radnici zaslužuju sve pohvale, rade danonoćno, požrtvovano. Ne može se bolje. Spreman sam da snosim odgovornost i da, ukoliko se slože u gradskoj vlasti, na jednomn od narednih skupštinskih zasedanja podnesem ostavku. Ipak, neće se rešiti glavni problemi – od velikih dugovanja koja se godinama gomilaju do dotrajale i zastarele opreme koja je na izdisaju. Ipak, ne možemo da budemo nezadovoljni već proteklom sezonom. Imali smo devet zastoja od kojih tri veća i koja su uspešno sanirana. Voleo bih da vidim kako je u ostalim gradovima u Srbiji. Malo ih je grejalo 24 sata, neki su i po četiri, pet dana imali zastoje. Očekujem da se korektno i stručno analizira cela ova sezona i da javnost dobije pravu sliku – kaže direktor JKP Toplana Milutin Simić podsećajući da rukovodstvo grada koliko god može pomaže Toplani i da gradonačelnik čini prve, velike korake u zameni energenata solarnom energijom i biomasom.

Bez obzira na sva saznanja i činjenice neizbežno je da će se i nardne sezone, pa i kasnije, grad grejati na ugalj i boriti se sa poznatim mukama i nevoljama. Šta nam je onda činiti, osnovno je pitanje.

-Predložiću da se nabavka uglja obavi što transparentnije i da se ceo posao odradi posredstvom gradske uprave. Zatražiću i da se analizira rad menadžmenta protekle dve godine kako bi se došlo do stvarne isitine koja može da pomogne u predstojećem vremenu. Bor mora da ima odlično grejanje i tu nema dileme. Jedino je pitanje kako stvoriti neophodne uslove da se što pre dođe do savremenije toplane. U ostvarivanju tog plana, sem lokalne samouprave, može da pomogne i država, kao i evropski razvojni fondovi i banke. I tu je ključ komplentog rešenja –  smatra Simić.

I grad Bor i gradonačelnik Aleksandar Milikić rešeni su da se pronađe najbolje rešenje i da se najkasnije za četiri godine dobije nova savremenija toplana. U  Boru je 28. fabruara, tim povodom, održan sastanak gradonačelnika i predstavnika Evropske banke za obnovu i razvoj. Bor je i jedan od pet gradova u Srbiji koji je odabran da sarađuje sa Evropskom bankom u zameni energetata u toplanama i podizanju energetske efikasnosti u stambenim zgradama.

-Raspisali smo javnu nabavku za projekte za dve manje topalne na solarnu energiju i biomasu. Čekamo i izradu studije. Hoćemo da naredne četiri godine zamenimo ugalj sa gasom i bioenergijom. To je relan vremenski period. Kasnije bi u većoj meri koristili i sunčevu energiju. Na taj način dobili bi efikasnije, zdravije i jeftinije grejanje. Studija će pokazati gde tačno treba menjati cevovod i gde rekonstrusiati podstanice, što je od posebnog značaja. Istovremeno radićemo i na energetskoj efiaksnosti svih stambenih zgrada. Izuzetno je važno i to što iza ovog projekta stoji Evropska banka i što ćemo imati i apsolutnu podršku države – izjavio je Milikić.

 

KAKO POMOĆI GRAĐANIMA?

 

-Ne treba zaboraviti da je gradonačelnik prvi u prošloj sezoni zahtevao da građani ne plaćaju zastoje u grejanju kojih je bilo i po više dana. Verujem da će u gradskom rukovodstvu i u ovoj, nezahvalnoj vanrednoj situaciji pronaći rešenje da se pomogne narodu. Za ovakve poteze i solidarnost postoji i podrška u vrhu države. Jedino je pitanje da li će lokalni bidžet moći da izdrži sve obaveze nastale u novim prilikama – kaže Milutin Simić.

 

Ovaj članak je objavljen u sklopu projekta „Bor – jača strana Srbije” i sufinansiran je iz budžeta Grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije