Skupština Grada Bora: KO JE STVORIO HAOS U JAVNIM PREDUZEĆIMA?

Bor, S.M. – Velike subvencije javnim i društvenim preduzećima i ostali podsticaji proizvod su politike iz ranijih vremena kad je delom današnja opozicija bila na vlasti. Tako je, između ostalog, stvoren i haos u prekomernom, stranačkom zapošljavanju koje se meri milionima i koje je izuzetno teško prevazići. Sada se nezaposlenost rešava drugačije i neuporedivo uspešnije – istakli su predtsavnici vlasti na današnjoj sednici Skupštine Grada Bora. Na primer, Akcioni plan zapošljavanja dobra je osnova za smanjenje nezaposlenosti i jedan je od prvih u Republici, s tim što se tek očekuje veći priliv upošljvanja otvaranjem novih rudnih ležišta kompanije Zijin. Samo rudnik Čukaru Peki, kada bude otvoren sredinom iduće godine, primiće 1.200 radnika. Nije dobro što na spiskovima nezaposlenih nema odgovarajućih rudarskih struka, tako da će Grad Bor pomoći da se jedan broj srednjoškolaca prekvalifikuje ili dokvalifikuje.

-Prošle godine smanjili smo nazaposlenost za deset odsto. Loša je vest da je od 4.300 nezaposlenih čak 40 odsto bez ikakve kvalifikacije. Zahvaljujući lokalnoj samoupravi oni se upošljavaju posredstvom javnih radova. I mere iz Akcionog plana kao što su samozapošljavanje i stručna praksa daju zadoljavajuće rezultate. Ove godine za samozapošljavanje izdvaja se pojedinačno 250.000 dinara bespovratnih para. Do sada je 60 odsto ostalo da radi u svojim firmama, što je evropski prosek. Za poslednje tri godine 170 naših sugrađana postali su preduzetnici, neki čak i izuzetno uspešni jer su razvili poslove u celoj zemlji – rekao je član Gradskog veća, Dobriva Đurić.

Gradonačelnik Asleksandar Milikić naglasio je da je samo kompanija Zijin 2019. godine zaposlila oko 300 uglavnom mladih radnika, ali i da se tek očekuju buduća zaposlenja. Što se tiče podsticajnih mera u zapošljavanju, Grad Bor je u samom vrhu u Republici. Na drugoj strani, podsetio je on, imamo prekomerno zapošljavanje u javnom sektoru. Toplana je, eto, nakon izdvajanja iz RTB-a, počela sa 74 radnika kako bi već 2018. na platnom spisku bilo 178 stalno zaposlenih. Očigledno je da je došlo do velikog viška zaposlenih od 102, što je prouzrokovalo bespotreban trošak od 15 miliona evra. Sportski centar je pre 2018. imao više od 110, a radilo se u vreme kada su u sastavu te ustanove bili i aerodrom i hotel “Jezero”, sa 54 radnika. Sad ih je oko 90.

-Taj haos stvorila je vlast pre nas. Zato i javna preduzeća uglavnom posluju s gubicima i zato im danas izdvvjaamo ukupno 157 miliona za subvencije, ali Toplana, Vodovod, Komunalno “3. oktobar” mogu da ostvare koliku-toliku dobit. Primer je Stambeno preduzeće koje je lani ostvarilo višak od 11 miliona dinara. Neka javna preduzeća od naredne godine moramo ili ugasiti ili reorganizovati. Zoološki vrst trebalo bi da pronađe rešenja za dodatnim poslovima i većom zaradom. Vodovod “Bogovina” moraće da se strogo održava jer će novi industrijski kapaciteti trošiti sve više vode, Biznis Inkubator centar za dve, tri godine imaće sigurnu perspektivu, Zoološki vrt je i nesumnjiv turistički biser i ne smemo dozvoliti nikakve zastoje. Istovremeno gradićemo novu, najsavremeniju toplanu, spremamo Studiju za koristićenje vetroenergije na Crnom vrhu, tražimo prostor za Tehnološki park – podsetio je Milikić.

Odbornici su prihvatili i preporuku nadzornim odborima u javno-komunalnim preduzećima da se reprogramiraju dugovi s otpisom kamate za svakog ko poštuje ugovorne obaveze. Čulo se da je trenutno blizu 12.000 dužnika sa oko 680 miliona duga i ukupnom kamatom od 37 miliona. Ko ne bude iskoristio ove pogodnosti doći će, naglašeno je, do previsokih sudskih izdataka. Jer, samo za dug od 1.000 dinara na tužbe i sudske izvršioce treba izdvojiti čak 17.000 dinara.

Današnjoj sednici gardske Skupštine nisu prisustvovali odbornici opozicije. Oni su ovaj izostanak, u zvaničnom saopštenju, obrazložili nezadovoljstvom “zbog prekomernog trošenja budžetskih para”, nestavljanja na dnevni red problema aerozagađenja, “olakog prepuštanja aerodroma državi” i predugog čekanja na otvaranje završenog dečjeg obdaništa u NGC.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije