SKULPTURE ŽIVOTA I – LJUBAVI

Bor, S.M. – U Galeriji Muzeja rudarstva i metalurgije, 14. februara, u 19 sati, na Dan zaljubljenih i Svetog Trifuna, zaštitnika vinograda i vina, biće otvorena zajedničkla izložba Boranina, Milorada Antića Pirketa i Majdanpečanke, Daliborke Marković Dali. U kamenu i drvetu, mesingu i kombinovanim materijalima, biće predstavljeno više od 20 dela od kojih su neka novijeg datuma i prvi put mogu da se vide. Pirketova dela naslovljena su “Skulpture života”, a gospođe Dali “Skulpture ljubavi”. Pirke je do sada imao 46 samostalnih i 150 zajedničkih, Dali je imala deset samostalnih i 20 zajedničkih izložbi u zemlji i inostranstvu. Oboje su učesnici više slikarskih radionica i kolonija, dobitnici su vrednih nagrada i priznanja.
Književnik iz Kotora, Slavko Mandić, je pre dve godine videvši Pirketove skulpture iz “Doline mira”, živopisnog krajolika Borskog jezera, u prestonom Cetinju, napisao: “U njgovom kutu životne impresije i stvaralačke ekspresije oseća se neka čudna snaga iz koje izviru i postrojavaju se priče jedna za drugom, glave ljudske izazovno svedoče poetiku vajara, njegov nemir i potrebu da odluta u onovrmenost… U tom je društvu sigurniji i lijepše se oseća”. Radmila Vlatković, kustos Muzeja Ponišavlja iz Pirota, objašnjava: “Daliborka gradi svet uskovitlane energije koji metaforično i sa puno ekspresije ostavlja utisak kao specifični krik. Iako misteriozni likovi, govore snagom svog uma, a unutrašnja teskobnost autora svaladana je snagom stvaralačkog duha i verom u lepše sutra”.
Oboje umetnika materijal za svoja dela nalaze – tamo gde im je i najbujnija inspiracija – u svom okruženju; Pirke na padinama Crnog vrha i Dubašnice ili, kad se Borsko jezero leti povuče, koristi preostala hrastova stabla sa dna korita od pre 60 godina, Daliborka nalazi mermerne ploče, peščanike i mesing u rudarskim dubinama i širinama majdanpečkog rudnika i okoline.
Posve zanimljiva, jedinstvena i prisna izožba s punim doživljajem.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije