Seminar u okviru projekta ’’Živeti zajedno u svetu različitosti’’

Dana 10.03.2020. od 09-13 h u prostorijama Kluba Gimnazije u Boru, održaće se prvi deo dvodnevnog seminara za nastavnike i stručne saradnike osnovnih i srednjih škola o interkulturalnosti i interkulturalnom pristupu podrške društvenoj koheziji mladih.

Seminar se organizuje u okviru projekta ’’Živeti zajedno u svetu različitosti’’ koji sprovodi u Boru UG  ’’KOKORO’’- Bor 12 mes. od 01.12.2019. podrškom Fondacije za Otvoreno društvo Srbija.

Učesnici će se osnažiti da prepoznaju prednosti interkulruralizma u doprinosu socijalnoj koheziji  nasuprot segregativnog multikulturalizma.

S obzirom da su nastavnici veoma značajni ne samo u obazovanju već i formiranja i oblikovanju vrednosnih stavova mladih ljudi njihovim uključenjem doseže se delovanje na veliki broj mladih zbog čega je veoma značajno da nastavnici nauče, prepoznaju i оsveste sopstvene stavove.

Učesnici će, usvojena znanja širiti ostalim nastavnicima u školi i primenjivati u svakodnevnom radu sa mladima; Podržavati zajedničke akcije volontera, podsticati na kritičko mišljenje zasnovano na pouzdanim činjenicama, uvažavanje drugog i drugačijeg, kao i na različite vidove saradnje.

U okviru redovnih sastanaka sa roditeljima, podsticaće kod njih ulogu i njihov značaj za formiranje vrednosnih stavova, odnosa i ponašanja u različitostima i usmeravanja na solidarnost i koheziju.

Voditelj treninga je mr prava, spoljni ekspert sa iskustvom na temu demokratije i demokratskih vrednosti i interkulturalizma.

U drugom delu seminara, koji će se realizovati do kraja meseca, osnaživaće se da prepoznaju i upravljaju sopstvenim predrasudama, stereotipima i prisnastnostima koje prenose u komunikaciji i porukama u radu sa mladima uključujući i nenamerne poruke a koje su u osnovi diskriminatorskog postupanja.

 

UG Kokoro

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije