Sednica SO Bor: OPOZICIJA PROTIV PREDLOGA BUDŽETA ZA 2018, JER URUŠAVA SPORT, GUŠI MEDIJE, PRIVILEGUJE NEKE PRIVATNE FIRME. POZICIJA – ZA!

Bor, S.M. – Nakon što je predsednik Opštine Bor, Aleksandar Milikić obrazložio budžet za 2018. godinu (planirano je oko 2,3 milijarde, a relano je da se prikupi 1,9 milijardi dinara), s naglaskom da je reč o razvojnom i „dobrim delom socijalnom programu“, javili su se odbornici opozicije: Dragan Marković, dr Predrag Balašević i Srđan Marjanović. Oni su rekli da je ovo „biroskratski budžet“ i da za njega neće glasati, mada su svesni da će ga odbornička većina naprednjaka i socijalista prihvatiti.

Dragan Marković

Najviše novca izdvojeno je za socijalnu i populacionu politiku, izgradnju kapitalnih objekata i infrastrukturu, za obrazovanje, zdravstvo i kulturu, ali i 150 miliona dinara za subvencije javnim i društevnim, kao i privatnim preduzećima. Veći deo para investiraće se u asfaltiranje gradskih ulica, parkova i seoskih vodovoda i škola, gradnju azila za pse, popravke Doma kulture u Boru, obnovu Zelene pijace, za novo obdanište u NGC, bolju gradsku rasvetu, Narodnu kuhinju, uređenje Borskog jezera…

-Ovo je spisak lepih želja. Jer se mnogi projekti iz 2017. prebacuju u 2018. godinu. Do sada je za sport izdvajano 45, a sad je predloženo 29 miliona dinara, što je premalo. Kapitalnih objekata planiranih u ovoj godini nije završeno ni deset odsto. Na Borskom jezeru svašta se radi, gradi se bez dozvola, a opština će, kao i u slučaju „Kuće za žirafu“, da plaća tuđe greške. Štaviše, do kraja ove godine za razne kazne i penale platiće se najmanje 120 miliona dinara. Apotekarskoj ustanovi i dalje se planira 50 miliona dinara iako je firma propala i napravila minus od blizu pola milijarde. Privilegovanoj TV Bor i ove godine otići će velike pare (nekih 20 miliona), a svim ostalim medijima mizernih 500.000 dinara. Ovoj kući treba pomoći, ali oni su i ranije, dok nisu bili privatizovani, dobijali ogorman novac iz budžeta, mada se nikad nije analizirao njihov rad. Niko iz opozicije nije bio gost njihovih emisija, sem za izbore, poslendje četiri godine. Zašto ne plaćaju kiriju opštini za 1 000 kvadrata prostora u Domu kulture? Skupštinski prenosi se višestruko više plaćaju nego recimo u Čačku – naglasio je Dragan Marković, a prodržali su ga dr Predrag Balašević i Srđan Marjanović. Odbornik Marjanović je posebno upozorio Skupštinu na najavljenu privatizaciju RTB Bor u idućoj godini, „što lokalna valsat i građani ne bi smeli da dozvole“.

Srđan Marjanović

Dragan Žikić je kazao da razume stavove i kritiku opozicije, kao i njihovo pozitivno mišljenje o kupovini udžbenika za osnovce, o osposobljavanju ski-terena na Crnom vrhu, besplatnom prevozu i za osnovce i srednjoškolce i penzionere starije od 65 godina. Socijalisti će podržati predloženi budžet.

Odgovarajući na primedbe opozicije, Aleksndar Milikić je rekao da je problem sa Domom kulture u Gornjanu u sudskoj proceduri, da će Republika pomoći više projekata infrastrukture, zdravstva i obrazovanja. Udruženja građana moraće da konkurišu za projekte sufinansiranja, dok će se za Narodnu kuhinju potrošiti umesto 19, 18 miliona dinara. Začudo, Milikić ni rečju nije spomenuo mizernih 500.000 dinara za projektno finansiranje medija čime se očigledno urušava ova važna delatnost.

Blagoje Spaskovsksi je apaleovao da odbornici zaborave stare grehove vlasti i da se svi okrenu budućnosti. On je posebno podsetio da je Bor danas ekološki čista sredina i da za to najveću zaslugu ima aktuelna vlast.

Sednica je u toku.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije