Sednica SO Bor: GREJANJE POSKUPELO, OTPISAN DUG OD MILIJARDU, APOTEKA U MINUSU 460 MILIONA

Bor, 28.jun, S. M.Građani Bora će od 1. jula plaćati grejanje 11 odsto više nego do sada, opštinski budžet ostaće bez milijardu dinara ( usvojen UPPR za RTB Bor po kome opština otpisuje dugovanja kombinatu bakra), Toplana i Vodovod dobili su nove direktore, a Apotekarska ustanova će tek doći na raspravu zbog duga od 460 miliona dinara koji – prema mišljenju dr Gorana Golubovića – „neće moći da vrati narednih deset, pa i 2o godina“.

Najagilniji odbornik Dragan Marković ( DSS – VNP ) postavio je pitanje zašto nisu prebijeni dugovi između opštine i RTB-a, jer JP Toplana duguje TIR-u 17o miliona, dok RTB duguje opštini, po nekim saznanjima, više od milijardu dinara. Dobrica Đurić se založio da se izgradi još jedan dečji vrtić, jer 33 poslednje godine nije izgrađen ni jedan takav objekat. Istovremeno, 18o dece čeka na prijem u vrtiće.

Srđan Marjanović je aplovao na predsedavajućeg da kvalitetnije vodi sednicu zahtevajući da se javno saopšti koliki je stvarni dug RTB prema opštinskom budžetu i kada je ta obaveza stvorena?

Dr Predrag Balašević je zamolio odgovorne da daju prave parametre dugovanja, jer je veliko dugovanje opasno po budžet.

Živorad Petrović, predsednik opštine Bor, odgovorio je da je budžet stabilan i da se nikome ništa ne duguje. Ni jedan dan nije bilo blokade računa. Javna preduzeća, naglasio je, rade bez problema, dok su plate radovne i sigurne.

Blagaoje Spaskovski javljao se više puta za reč najviše govoreći o zaduženjima RTB-a od milijardu i 240 miliona evra nastajalim još od 1969. godine. On je podsetio da u svetu postoji interesovanje za strateško partnerstvo sa RTB i da je danas ekološka slika grada bolja nego ikada. U dug nije uračunat kredit za novu topionicu od 2010. godine. Odgovornost za sunovrat RTB-a Spaskovski je najviše prepisivao bivšoj vlasti, DS-u, mada je spomenuo i DSS, što je posebno iritiralo odbornika te partije Dragana Markovića.

Za novog direktora Toplane postavljen je Zoran Marković, a za direktora Vodovoda Goran Topalović. Dosadašnji direktor Toplane Darko Milićević odlazi na posao u Ameriku na čemu mu je čestitao predvodnik odborničke grupe SNS-a, Blagoje Spaskovski koji je i Bobani Veličković čestitao na novim sportskim uspesima i odlasku na Olimpijadu. On je predložio da opština Veličkovićevoj na ime priprema za Olimpijske igre izdvoji 300 do 500.000 dinara. Spaskovski je još podsetio da postoji ideja da se, poput JP Skijališta Srbije, osnuje i JP Hotelierstvo Srbije, gde bi svoje mesto našao i hotel „Jezero“.

Možda su najjači utisak sa ovog na momente monotonog skupa ostavili Srđan Marjanović i Spaskovksi. Prvi je rekao „da su na ovoj sednici urušeni svi principi demokratije“, a drugi je naglasio da je za propast RTB-a i urušena privredna kretanja kriva prethodna vlast ( ne ona u kojoj je on bio, nego DS-ova), jer se, na primer, na nekadašnjem uzornom industrijskom Sedmom kilometru „danas gotovo ništa ne radi, sem što se topi olovo, ali je sreća što je tamo groblje pa nema ko da se buni“.

Mnoge važne odluke donete su bez obrazloženja i diskusije, pa je odbornik SPS-a Dobrica Đurić u trenutku primetio: – Vi ovde možete odlučiti i da je napolju pljusak a nije, jer ste većina (misleći na SNS odbornike).

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije