“SEDMICA” JE … SREĆNO LETOVANJE

Dobrila Filipović – Turistička agencija “Sedmica Plus” iz Negotina (osnovana 2004. godine)  poznata je i po sloganu „Sedmica, Vaš srećan broj“ koji, “ u prevodu”, znači: da svako putovanje, u organizaciji ove firme, donosi sreću i zadovoljstvo jer, u ponudi i jesu najatraktivnije i najlepše desetinacije  velikih turoperatora i sopstveni smeštaj u Grčkoj, na ostrvu Evija, u Nei Poriju i Paraliji. Do tih letnjih oaza za odmor i nezaboravne utiske obezbeđeni su popusti za avansnu uplatu, ali se brine i o ljudima koji nemaju finansijske mogućnosti odobravajući odloženo plaćanje i do 12 meseci. Rezultat takvog, odgovornog ponašanja jeste – ustaljenost klijenata i poverenje koje se iskazuje svake godine. Ogormna većina onih koji su bili sa “Sedmicom” na odmoru i putovanjima – ponovo dolazi.

– U Grčkoj smo poslednjih šest godina. Tamo pažljivo biramo vile i destinacije. Ne uzimamo smeštaj u kome ni sami ne bi poželeli da letujemo. Trudimo se da strankama uvek kažemo pravu istinu o onom što ih očekuje. Ljudi brzo shvate da su u laži  “kratke noge”, jer zaista je lako proveriti da li je, na primer, neka vila udaljena od mora 50, 150 ili 500 metara. Kad jednom slažete u našem poslu, niko vam više ne veruje. Nego, ovogodišnja sezona je netipična zbog vremenskih uslova. Istina je da su jun i jul bili neobično kišni i hladniji nego prethodnih godina. Često se dešava da u Srbiji pada kiša, a da je u Grčkoj vedro i sunčano, ali mnogi počnu da razmišljaju o letovanju tek kad im postane zaista pretoplo – kaže  Radenko Vukas, iz “Sedmice Plus” dodajući da je bilo čestih redovnih i vanrednih turističkih inspekcija, ali da nije stigla ni jedna jedina kazna. Jer, ovde se maksimalno trude da svoj posao obavljaju krajnje profesionalno.

U negotinskoj “Sedmici” se, s razlogom, ponose što većina stranaka uglavnom dolazi sa rečenicom „Čuli smo sve najbolje o vama“.  Neizmerno su zadoovljni i što ih kolege smatraju jednom ozbiljnom i dobro organizovanom turističkom agencijom. I u zimskim mesecima, mimo sezone, klijenti dolaze u prostorije Agencije na “čašicu razgovora”, jer je uspostavljena iskrena, prijateljska saradnja. To se, nesumnjivo, retko događa i u metropolama, bilo gde u turističkom svetu. Svakome, koliko se može, uvek su na usluzi četiri zaposlena.

Radenko Vukas

-Smatram da Istočna Srbija ima puno neostvarenih potencijala. Ne uspevamo ili nam, ko će znati kako, ne daju da Evropa i svet čuju i vide koliko smo lepa zemlja. Trenutno imamo status “uspavane turističke lepotice”, s tim što se polako budimo. Ohrabruju “Balkanske ture” koje u sve većem broju obilaze naše bisere prirode. Ohrabruju i kruzeri koji sve češće klize Dunavom dovozeći nove turiste koji se polako oslobadjaju raznih predrasuda o Srbiji i našem mirnom, gostoljubivom narodu. Obeshrabruje, nažalost, činjenica da još uvek nemamo potrebnu svest i ličnu odgovornost koliko je važno očuvati prirodu i zdravu životnu sredinu. Kad dostignemo i taj odgovarajući nivo, postaćemo celom svetu i dostupniji i uvaženiji. Rečju, bićemo stvarni deo napredne Evrope – naglašava Vukas.

– Trenutno radimo na tome da se i van granica naše zemlje čuje za Zlotsku pećinu, vodopad Blederija, Vratnjanske kapije, Rajačke pivnice, Feliks Romulijanu itd. Stvari se kreću sporo ali se ipak pomeraju sa mrtve tačke. Na našoj zvaničnoj veb prezentaciji, https://www.sedmicaplus.rs posebno je izdvojena stranica „Posetite Negotin“ kako bi približili jedan mali deo turizma istočne Srbije – kaže Sanja Vukas, vlasnica agencije i Radenkova supruga.

– Posebnu pažnju bih obratio našim putnicima na ostrvo Evia koje sve više postaje veliki hit. Imamo pet vila u letovalištu Pefki na severu Evije. Ostrvo je u onoj prvoj fazi u kojoj su se nalazili Tasos, Lefkada i Zakintos pre dvadesetak godina. Priroda još uvek nije zagadjena, cene još uvek nisu visoke a za desetak godina kada ovo ostrvo bude urbanizovano i komercijalizovano kao Halkidiki, moći ćete da se pohvalite da ste ga medju prvima posetili. Inače, Pefki na grčkom znači bor jer je okružen prelepim borovim šumama, ispred vas je more a preko puta visoke planine. Sve to stvara izuzetno prijatnu klimu pa nije slučajnost što se u neposrednoj blizini nalazi najpoznatija grčka banja, banja Edipsos, objašnjava nam Radenko. Polaske organizujemo iz Beograda, Niša, Negotina, Bora, Kladova, Zaječara, Knjaževca i Donjeg Milanovca.

-Smatram da perspektiva Istočne Srbije leži u turizmu. Potrebno je proputovati svetom da bi znali da cenimo ono što imamo. Verujem da je samo pitanje vremena kada će Svet shvatiti da je Srbija jedna neverovatno zanimljiva destinacija. Prirodne lepote, niske cene i ljubazni domaćini svakako su spoj koji je teško pronaći na bilo kom drugom mestu. Da bi turisti uopšte mogli da dodju do nas, potrebno je srediti puteve zbog kojih putnici nakon putovanja moraju odmah posetiti zubara a automobili vulkanizera. Dolazak turista momentalno povećava potrebu za poljoprivrednim proizvodima, restoranima, hotelima, privatnim smeštajem, proizvodnjom suvenira itd. Pokušajmo da stvorimo uslove da nam mladi više ne idu u svet, nego da svet dolazi kod nas.

 

PRIVATAN BIZNIS – NEZAOBILAZAN OSLONAC RAZVOJA NEGOTINA

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije