SEĆANJE NA “CRNI VRH 45”

Bor, S.M. – Dan omladinskih radnih akcija Srbije – 1. april protekao je u znaku obeležavanja godišnjice prve savezne omladinske radne i ratne akcije “Crni vrh 45”. Kraj spomenika akcijašima, na Crnom vrhu, okupili su se stari brigadiri, poštovaoci omladinskog dobrovoljnog rata, predstavnici boračkih i patriotskih organizacija. Vence i cveće stradalim akcijašima 1945. položili su predstavnici boračkih organizacija i vojnih rezervnih starešina iz Bora, Knjaževca, Požarevca i Boljevca, borskog SPS-a i JKP Toplana i JP za stambene usluge u Boru.

Među nekadašnjm akcijašima našao se i jedini učesnik ORA “Crni vrh 45”, 93- godišnji Dragomir Čorboloković iz Brestovca. O akcijaškim danima govorio je nekadašnji predsednik omladine Bora, Zvonko Damjanović. U Domu kulture u Boru održana je svečana akademija sa kulturnim programom.

Predsednik Saveza potomaka starih ratnika Srbije iz Požarevca, Slavoljub Stojadinović Regrut, na svečanosti u Domu kulture, rekao je da su se potomci starih srpskih ratnika Bora i Braničeva pobratimili 2011. godine i da plodna saradnja i danas traje i tako će biti i ubuduće. Jer, Požarevac nikada neće zaboraviti svog oslobodioca iz Velikog rata, Zaječarca, generala Nikolu Colovića i načelnika Štaba Dunavske divizije, đenaral-štabskog pukovnika Radoja Lazića, rodom iz Rgotine. Bila je to prilika da domaćini uruče dugo očekivanu knjigu generala Colovića “Sa bojnih polja 1914 – 1918”. Potekla je i inicijativa da se sa potomcima starih ratnika Bora i Požarevca pobratime i boračke organizacije Knjaževca.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije