Sećanja: SVETOZAR MARKOVIĆ JE ROĐEN I KRŠTEN U RGOTINI, U SVETOZAREVU SE ŠKOLOVAO

Zaječar, S.M. – Rgoćanin,  kapetan Jeremija Zdravković, udao je, oko 1840. godine, kćer Stanu za pisara Crnorečkog Okružnog načelstva, Radoja Markovića. Iz tog braka, 1846, u Rgotini, rodio se poznati srpski cocijalista, publicista i političar druge polovine 19. veka, Svetozar Marković. Majka Stana je, dakle, iz porodice Zdravkovića (Živulovci), rodila Svetozara u velikoj zgradi glavne kafane u centru sela ( sada je taj objekat ruina, obrastao u korov i srušenog krova, nekad je imao i nekoliko soba za stanovanje i staju za konje). Sin Svetozar je kršten u rgotskoj crkvi, u čijim knjigama je zaveden i tačan datum rođenja , 21. septembar. Zbog očevog čestog službeničkog premeštaja, prvo se obreo u Rekovcu, pa u Jagodini (Svetozarevu), gde je pohađao osnovnu školu. Gimnaziju je završio u Kragujevcu, studirao je tehniku u Rusiji i Švajcarskoj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuća Stane Marković, majke Svetozara Markovića

-U Rgotini postoji i kuća Svetozerevog dede po majci Jeremije Zdravkovića. Kuća je obnavljana, ali je sedamdesetih godina napuštena. Novi vlasnik, Vladica Milenković danas živi u Boru. Ni njen brat koji je odavno u Hrvatskoj nije zainteresovan za ovo domaćinstvo. Svetozar je sa roditeljima brzo po rođenju napustio rodno mesto, tako da nije bio vezan za ovaj dom. Zanimljivo je da je na zvaničnom portalu grada Zaječara napisano da je rođen u tom gradu. Bilo bi, doduše, lepo i korisno da se Zaječar više priseća Markovića, jer je Nikola Pašić upravo prvi naslednik njegovih ideja – kaže 90 -godišnji Šane Kojić nagalašavajući da je došlo vreme da i Rgoćani smognu snage i oduže se nekadašnjem znamenitom sugrađaninu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Šane Kojić u dvorištu kuće majke Svetozara Markovića

U zvaničnoj Svetozarevoj biografiji stoji da je bio prvi pobornik realističkog pravca u srpskoj književnosti i socijalistički teoretičar, kao i „radikalni socijalista Srbije evropskog ugleda“. Bio je i korespodent Prve internacionale za Srbiju, nacionalista i federalista, rečju – revolucionar. Osnivač je Radničkog socijalističkog pokreta, najvećeg javnog pokreta u Srbiji u to vreme. Godine 1871. pokrenuo je prvi socijalistički list „Radenik“, 1873. pokreće list „Javnost“, a 1875. novine „Oslobođenje“. Njegove programske ideje preuzela je Narodna radikalna stranka Nikole Pašića, dok mu je ostala duboko odana Srpska socijalistička partija Dimitrija Tucovića. Njegova celokupna dela objavljena su u 14 tomova, a suština je u rečenici: INTERES NARODA JE IZNAD INTERESA PARTIJE!

Svetozar Marković je zbog svog javnog rada često hapšen od ondašnjih vlasti. Poslednji put , 1874, osuđen je na devet meseci zatvora. Ubrzo se razboleo, a godinu kasnije, tražeči leka od tuberkuloze, našao se u Trstu, gde je, 10. marta, u 29. godini života, umro. Poslednje reči su bile: „ZADRŽI SUZE I RADI ZA SVOJ NAROD“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nekadašnja zgrada u kojoj je rođen Svetozar Marković, danas ruina u korovu

-Dogovaramo se da, sem Ivanjdanskog sabora, tradiconalne kulturne manifestacije, organizujemo i „Dane Svetozara Markovića“. Prvo ćemo, do kraja ove godine, otkriti Svetozarevu bistu u velikoj sali Doma kulture. Verujemo da će nam  i grad Zaječar izaći u susret. Sve što je o ovom istkanutom srpskom misliocu i dokazanom patrioti do sada bilo prepušteno zaboravu nadokadićemo i preneti mlađima u nasledstvo – kaže Slobodan Perčić, predsednik Mesne zajednice Rgotina.

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije