SAOPŠTENJE NARODNE STRANKE O VELIKOJ ZAGAĐENOSTI U BORU, MILIKIĆ TVRDI DA SU EKOLOŠKI PROBLEMI POLITIZOVANI

Bor, S.M. – I dok se o Kratkoročnom programu zaštite životne sredine u Boru sve manje govori, dotle izveštaji o kvalitetu vazduha u Boru i okolini ulivaju strah i zebnju kod građana. Na primer, Izveštaj o kvalitetu vazduha za decembar 2019. godine, koji se nalazi na zvaničnom sajtu Grada Bora, pokazuje poražavajuće stanje ekologije u Boru. Dovoljno je pogledati stranu broj 53 Izveštaja i uvideti da je koncentracija arsena na mernom mestu “Jugopetrol” išla do neverovatnih 4771 nanograma po metru kubnom vazduha (zakonom dozvoljena granična vrednost iznosi 6 nanograma po metru kubnom vazduha), dok je koncentracija olova prekoračena tokom devet dana. Najveća izmerena vrednost za olovo bila je 6032 mikrograma po metru kubnom vazduha, što je, takođe, alarmantno, imajući u vidu da propisana granična vrednost iznosi jedan mikrogram po metru kubnom vazduha. Ovo je detalj iz saopštenja Narodne stranke u Boru podeljenog medijima.
-Ne sumnjamo da će vlast, umesto konkretnih obrazloženja i hitnog preduzimanja zakonskih mera u cilju zaustavljanja ekološke propasti Bora, smisliti u svom prepoznatljivom stilu, drugačiju, izokrenutu priču – naglašava se u saopštenju.

S druge strane, gostujući nedavno u emisiji Aktuelnosti TV Bor, gradonačelnik Aleskandar Milikić, odgovarajući na pitanje voditelja o opasnostima od aerozagadjenja, ne samo sumpor-dioskidom, dao je opširan odgovor. On je to ovako prokomentarisao:

-Predlog Ktratkoročnog akcionog plana za zaštitu životne sredine prošao je javnu raspravu. U izradi tog dokumenta učestvovala su i udruženja građana i stručne ekipe. Neki od učesnika, za čudo, sad su izrazili nezadovoljstvo. Tu je mnogo politizacije. Stručnjaci moraju da odrade glavni deo posla, iz budžeta za ekologiju izdvajamo 124 miliona dinara, predviđeno je niz mera. Od edukacije do aktivnosti zdravstvenih službi. I taj Plan se mora poštovati…. Ipak, ekološka slika se menja na bolje. Jer, Ziđin radi odgovorno. Biće izgrađene nove, najsavremenije topionica i fabrika sumporne kiseline, što se pre bude moglo. Tu je i niz ostalih mera koje su u toku. Nekada se koncentracija arsena u vazduhu nije ni merila. Zaista se mnogo politizuje oko aerozagadjenja. Zašto opozicija ne daje rešenja, zašto? Zašto je i Ministarstvo za ekologiju tek sad reagovalo, gde je bilo pre recimo pola godine? Lično sam stalno u toku te problematike. Reč je o trenutnim “iskakanjima” u prekomernom zagadjenju vazduha. I to će se rešiti. I toga je sve manje… Napravićemo u gradu ceo sistem kontrole s novim mernim stanicama koje će postaviti i grad i Ziđin. Na tome će raditi naši stručnjaci. Uveren sam da će se ovaj problem rešavati iz meseca u mesec. “Ispadi” se dogadjaju nenamerno, uglavnom zbog kvarova u proizvodnim pogonima.

Na pitanje novinara – šta Ziđin uvozi za topioničku preradu, kakve su to sirovine, Milikić je odgovorio:
-To Grad Bor ne može da kontroliše. U Republici postoje odgovarajuće i odgovorne službe i one mogu da rade na tom planu. Mi nemamo ingerencije.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije