RTB Bor udvostručio izvoz bakra u 2017.

RTB Bor je u 2017. godini udvostručio je izvoz bakra, sa 115 na 205 miliona dolara. Dvostruko većem izvozu doprinela je veća proizvodnja u RTB-u Bor, skok cene bakra, ali i konstantna potražnja za ovim metalom iz zemalja u okruženju.

Rudarsko-topioničarski basen Bor je prošle godine u inostranstvo izvezao robu vrednu 205 miliona dolara, što je skoro dvostruko više nego 2016. godine, kada je ukupna prodaja na stranom tržištu iznosila 115 miliona dolara, , saopštila je ta kompanija.

Kako se navodi u saopštenju, duplo većem izvozu doprinela je veća proizvodnja u RTB-u Bor, skok cene bakra, ali i konstantna potražnja za tim metalom iz zemalja u okruženju.

Reč je, kako se ističe, o direktnom i čistom, takozvanom neto izvozu, jer borska kompanija za proizvodnju bakra, srebra, selena, plavog kamena i sumporne kiseline ne uvozi sirovinu.

“Dakle, reč je o takozvanom neto izvozu na osnovu koga u Srbiju samo ulaze devize, pošto je kupovina rezervnih delova i repromaterijala uračunata i odbijena da bi se dobio čist izvoz i čista para”, navodi se.

Ako se tome doda i vrednost bakra isporučenog domaćim preradjivačima, koji je u obliku žice, praha ili trupaca opet završio u inostranstvu, indirektan izvoz RTB-a prošle godine iznosio je 270 miliona dolara.

Proizvodi RTB Bor prodavani su prošle godine u Velikoj Britaniji, Grčkoj, Turskoj, Nemačkoj, Poljskoj, Italiji, Rumuniji, Hrvatskoj i Bugarskoj.

Borski kombinat bakra je u januaru ove godine inostranom tržištu isporučio robu vrednu 15,6 miliona dolara, odnosno 12,7 miliona evra.

 

 

Izvor: rs.n1info.com

 

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije