RTB Bor: DRŽAVA ODLAZI, KINEZI (već najesen) DOLAZE!

Beograd – Bor, S. M. – Bura oko prodaje RTB-a Bor Kinezima, nakon nekoliko dana, polako se stišava. Posle prijema predstavnika moćne kineske kompanije Zijin kod predsednika Vučića i viešednevne radne posete 35 kineskih stručnjaka Boru i Majdanpeku, u prvi plan je izbila vest da će predsednik Kine Si, po drugi put poslednje dve godine, ponovo doći u Srbiju. „Večernje Novosti“ , pod naslovom „Kinezi kupuju „Bor“ pred dolazak Sija, pišu kako će pazar biti gotov „najranije na jesen“, pre nego što kineski lider poseti Beograd. U ovom slučaju, moguć je scenario kao sa Železarom Smederevo kada je Si bio gost te kompanije i grada na Dunavu, dakle – šef kineske države lako može da skokne i do Bora. Uostalom poseta Sija Srbiji na jesen i bila bi, veruju mediji, povezana sa RTB-om.

I dok se ova priča širi i dobija na ogromnom značaju, na drugoj strani, u Boru, vlada tajac. Niko, sem direktora RTB-a Spaskovskog, nije se još zvanično oglasio. Čak ni, gotovo uvek revnosni kada je u pitanju prodaja kompanije, sindikati u RTB-u. Doduše, tek posle završenog tendera, najverovantije u junu, biće pouzdanijih infromacija o uslovima pod kojima Kinezi preuziumaju „Bor“. Za 5 000 zaposlenih je najvažnija, razumljivo, njihova sudbina. Obećanje da će svi ostati na svojim radnim mestima i sa istim, pa i većim zaradama, zasad je samo lepa „uspavanka“ s obzirom da problem nije ni malo naivan. Država će sigurno pomoći socijalnim programima, ali i stvaranjem mogućnosti za brže penzionisanje većeg broja vremešnih rudara i metalurga. Mnogima malo treba pa da se dokopaju penzije, pa je to povoljnost koja može da se iskoristi.

Preostaje da se reši još gomila problema, od imovinsko-pravnih odnosa do vraćanja stranih kredita i ostalih dugova. Sad je sve to nekako u drugom planu, jer je očigledno da je postgnuta politička volja i da će se u zagrljaju „čeličnog prijateljstva“ dve zemlje – po mnogo čemu sudeći – naći i RTB Bor.

Država Srbija se, nakon 1945. godine, povlači iz RTB-a. Kinezi ulažu u izraubovano rudarstvo veliki novac i – bez puno filozofiranja –  postaju nove gazde. Nekada su, pre Drugog svetskog rata, glavni investitori i koncesionari bili Francuzi koji su se kasnije, sticajem okolnosti, povukli. Hoće li se Kinezi nekada, recimo za dve, tri ili više decenija, „zasiti“ našeg bakra – pitanje je. Verujemo u drugu mogućnost: nastaviće da se šire, da investirtaju i kupuju i još neke rudnike. Jer, ova velika zemlja radi sve na veliko i na dug period. Možda je to dobro i za nas u Boru i Srbiji – kad već nismo bili kadri, ni smeli, sami da upravljamo svojim, od Boga darovanim, nacionalnim dobrima!

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije