Rgotina: PREMINUO ČUVENI REVOLUCIONAR I PRVOBORAC RADOMIR MIKA ILIĆ

Zaječar – Rgotina, S.M. – U rodnom selu Rgotina kod Zaječara danas je sahranjen čuveni revolucionar i prvoborac NOB-e, posle oslobođenja šef UDB-e, Titov okoreli protivnik i pobornik Lenjina, 41 godinu izgnanik u Bugarskoj, Radomir Mika Ilić (98).

Nakon rata postavljen je za načelnika UDB-a za deset srezova Timočkog okruga, ali je prvi put u sukob sa vlastima došao kod prinudnog oduzimanja hrane seljacima i posebno u vreme Infombiroa. Javno je govorio: “Kako da uzimam hleb onima koji su me hranili tokom rata”. Spasao se 1. maja 1949. godine kada je sa istomišljenicima pobegao u Bugarsku, gde je završio Fiilozofski fakultet i radio u Ministarstvu pošta. I u Bugarskoj je, kao i u bvšoj Jugoslaviji, hapšen od aktuelnih vlasti, u svojoj zemlji zbog komunističkog delovanja, u Bugarskoj zbog odbijanja da se posveti kontraobaveštajnoj službi. Tek devedesetih godina uspeva da bude rehabilitovan i vrati se u Srbiju i u svoju Rgotinu.

U “ Kuriru”, 5. maja 2014. godine, u opširnom članku, rekao je – da bi “rado ubio Tita samo da je bio u prilici” jer je “Broz pobio više komunista nego kraljevska vlast”. Njegov brat Jeremija bio je predratni komunista i učitelj. Poginuo je kao partizan prvoborac. I Mikin i Jeremijin otac, čim je stupio u NOB, poginuo je 1943. godine.

Poznavao je Milovana Đilasa, Krcuna, Mošu Pijade.

Danas su se od Mike Ilića, legende ovog kraja, oprostili njegovi saborci iz Rgotine, Zaječara, Bolejvca, Beograda.

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije