REKVIJEM ZA ČOVEKA: VELIMIR VELJA ĐORĐEVIĆ 1948 – 2016.

„Za svakog čoveka koji je živeo na zemlji sija po jedna zvezda“ ( Radio Beograd, U rimu popodneva)

Na naslovnoj fotografiji: Velja Đorđević (prvi s leva) sa prijateljima iz Mesne zajednice Minićevo

U svakom od nas je čovek , ali se malo ko trudi da ga otkrije, i daruje sebe kao čoveka. Velimir Đorđević, naš čika Velja, omiljeni domaćin iz Minićeva, jedan je od retkih koji je nesebično darivao sebe kroz veliku ulogu čovečnosti.

Bio je mudar, objektivan, sa velikom dozom ljudskosti i neiscrpnom energijom stvaralaštva, vaspitan u zdravoj patrijarhalnoj porodici i rodoljubivom duhu.

U njegovom rečniku nisu postojale reči , ne znam , ne mogu , nemam vremena ili neću. Mnogo, nemerljivo mnogo, učinio je za meštane Minićeva, za Mesnu zajednicu, za svoju porodicu.Tako je govorio nad Veljinim odro predsednik Mesne zajednice Minićeva, Slavoljub Milanović.

I trojica sveštenika, koja su služila u Minićevu, i neposredno sarađivala sa Veljom, predsednikom Crkvenog odbora, nadahnuto su goorili o svom velikom prijatelju. Na takvim ljudskim primerima treba učiti, jer je malo onih koji su se izdigli iz prosečnosti, i koji su tako skromni a tako veliki.

Velja je bio takva ličnost, obdaren za sve , i uvek je davao smisao svemu , i kao čovek, i kao biće. Život mu je bio ispunjen i sadržajan, mogao bi da stane u obimnu knjigu. Bio je svetski čovek i svestrana ličnost. Čika Velja, majstor sa sto zanata: metalac, zidar , konstruktor , stvaralac…… On je sam osmislio i projektovao ulaznu kapiju na crkvi u Minićevu, uredio je enterijer kapele na groblju. Pokrenuo je mnoge akcije i radove. Uvek je bio spreman da velikodušno pomogne svakome ulažući pre svega sebe kao čoveka. Imao je veliko srce, i za ljude uvek trošio neiscrpnu energiju, znanje, iskustvo  stečeno na radu u inostranstvu.

Sopstveni život žrtvovao je više za druge nego za sebe, i shvatao ono iskonsko i hrišćansko da je radost u darivanju. Bio je narodni čovek , širokih vidika. Takve osobine poseduju samoi hrabri, ljudi snažnog duha i od akcije.

I NA KRAJU SVEGA OSTAJU DELA LJUDSKOSTI I DOBROČINSTVA , DELA KOJA IMAJU TRAJNI PEČAT , A KOJA SU UTEMELJENJE ZA JEDNU VELIKU REČ , A TO JE – ČOVEK.

Autor: Adam Tomić

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije