RARIS: DESET FIRMI ČEKA BREND „BALCANICA SUPERIOR“

RARIS je 3. septembra od Zavoda za intelektualnu svojinu i zvanično dobio certifikat o zaštiti žiga „Balcanica Superior“. Ovim certifikatom (ispravom o žigu) priznat je i registrovan žig garancije „Balcanica Superior“ za narednih deset godina, uz mogućnost da se i po isteku ovog perioda, registracija neograničeno produžava. Registracijom žiga, RARIS – Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije i pravno-formalno dobila je pravo da kroz transparentnu proceduru, žig garancije dodeli firmama koje ispunjavaju precizno definisane uslove. Cilj Regionalnog brenda Istočne Srbije „Balcanica Superior“ je da potrošačima i turistima potvrdi da kupovinom lokalnih proizvoda i korišćenjem lokalnih usluga doprinose razvoju privrede i turizma istočne Srbije, odnosno da su oni prošli sistem provere i da zadovoljavaju određeni stepen kvaliteta.

Kako je najavljeno, u junu ove godine, javni poziv za preduzeća iz istočne Srbije za dodelu prava za korišćenje brenda je otvoren i u prethodnom periodu RARIS je primio desetak prijava koje zadovoljavaju definisane kriterijume. Proces prijavljivanja i kontrole podnetih prijava je u toku, te se očekuje da do kraja oktobra budu potpisani i prvi ugovori.

Na konferenciji za medije predstavnici RARIS-a su rekli da je godišnja kotizacija za firme koje se prijave i ispune uslove za regionalni brend „Balcanica Superior“ 170 evra u dinarskoj protivrednosti. Bitno je i to da se očkuje da će brend korisititi ne samo preduzetnici iz Srbije nego i iz susednih zemalja, u prvom redu iz Bugarske i Makedonije.

-Bilo bi poželjno da se privrednici više zainteresuju za naš prvi regionalni brend u istočnoj Srbiji, jer korist je višestruka. Proizvodi sa ovim zaštitinim znakom sigurno će biti u prednosti na tržištu. Cena kotizacije je zaista skormna i samo podmiruje naše operativne troškove – rečeno je novinarima u RARIS-u.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije